O «Mαύρος» γράφεται με κεφαλαίο Μ

O «Mαύρος» γράφεται με κεφαλαίο Μ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 15.000 σοβαρές αλλαγές σε ορισμούς, στον τρόπο γραφής, ακόμη και στην ερμηνεία εννοιών για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, προχωρεί η ιστοσελίδα Dictionary.com, που με 70 εκατ. χρήστες τον μήνα αυτοπροσδιορίζεται ως το μεγαλύτερο ψηφιακό λεξικό. Οι τροποποιήσεις ανακοινώθηκαν χθες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ, όπως ότι οι «ομοφυλόφιλοι» ορίζονται πλέον ως «γκέι», η «ομοφυλοφιλία» ως «γκέι σεξουαλικής προσανατολισμός», προκειμένου να αποφεύγεται οποιοσδήποτε συνειρμός με ιατρική διάγνωση, ασθένεια ή παθολογία.

Παράλληλα, το λεξικό γράφει πλέον με κεφαλαίο M τη λέξη «Μαύρος», «σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης, που συνάδει εξάλλου με τη γραφή άλλων πολιτισμών και εθνικοτήτων». Επιπλέον, έχει ένα ξεχωριστό λήμμα για τον «Μαύρο», όταν αφορά πρόσωπο, ένα βήμα που έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της ομαδοποίησης λέξεων με κοινή ρίζα.

«Η απόφαση αυτή απηχεί την άποψη της ιστοσελίδας ότι η γλώσσα και τα λήμματα έχουν συνέπειες και υπερβαίνουν τις απλές ακαδημαϊκές ασκήσεις», εξήγησε το Dictionary.com. Ακόμη μία σοβαρή αναθεώρηση είναι στη χρήση των λέξεων «εξάρτηση» και «αυτοκτονία». Το ρήμα «διέπραξε αυτοκτονία» αντικαθίσταται από το «πέθανε από αυτοκτονία» ή «έθεσε τέλος στη ζωή του», ενώ η λέξη «εθισμένος» περιγράφεται περιφραστικά ως «άτομο με εθισμό σε» ή «συστηματικό χρήστη», προκειμένου να μην υπάρχει χροιά ηθικής απαξίας.

«Η αποστολή ενός λεξικού είναι κάτι παραπάνω από την πρόσθεση νέων λέξεων. Είναι μια διαρκής προσπάθεια να διασφαλίσουμε πως ο τρόπος ορισμού κάποιων λέξεων απηχεί αλλαγές στη γλώσσα και στη ζωή», εξηγεί ένας από τους βετεράνους του ψηφιακού λεξικού, ο Τζον Κέλι. «Μεταξύ των πολλών νέων λημμάτων υπάρχουν χιλιάδες ριζικές αναθεωρήσεις που αγγίζουν τα πλέον προσωπικά επίπεδα: τον τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας και την ταυτότητά μας, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ψυχική μας υγεία. Οι αλλαγές βάζουν μπροστά τους ανθρώπους, σε όλη την πλούσια ανθρώπινη διάστασή τους. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», καταλήγει σε συνέντευξή του στον Guardian. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή