Κατάθεση προσφορών από πέντε κοινοπραξίες για τις νέες ταυτότητες

Κατάθεση προσφορών από πέντε κοινοπραξίες για τις νέες ταυτότητες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ασυνήθιστη κινητικότητα θα παρατηρηθεί σήμερα στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εκπρόσωπους εταιρειών να καταθέτουν ευμεγέθεις κούτες με έγγραφα δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πρόκειται για τη διαδικασία της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το έργο, ύψους 515 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. 

Για τον διαγωνισμό, που είχε συνεχείς παρατάσεις και αποτέλεσε, αρχές της χρονιάς, και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε οριστεί ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά πέντε σχήματα, με μέλη ξένες εταιρείες, αναμένεται να καταθέσουν τις ογκώδεις τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Πρόκειται για τη γερμανική Veridos (της οποίας θυγατρική είναι η Veridos Matsoukis) με την Cosmote και την Byte, τη βελγική Zetes με τη Space Hellas και μία ουγγρική εταιρεία, τη γαλλική Thales με τη Unisystems, ένωση εταιρειών με επικεφαλής την Inform Lykos – Austria Card και εταίρο γαλλική εταιρεία, και τον γαλλικό όμιλο Idemia με εταίρο ελληνική εταιρεία.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά τη σημερινή κατάθεση των φακέλων, θα ακολουθήσει ο έλεγχος πληρότητας των τεχνικών προσφορών, που θα οδηγήσει στην επόμενη φάση, στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Οπως αναφέρουν όσοι παρακολουθούν το έργο, η διαδικασία αξιολόγησης του ελέγχου πληρότητας των τεχνικών προσφορών θα είναι πολύμηνη, δεδομένου ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υιοθετούνται ιδιαιτέρως σύνθετες και πολύπλοκες προδιαγραφές, με τις νέες ταυτότητες – κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας (κάρτα μετανάστη, δίπλωμα οδήγησης) να ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 10 έτη με δυνατότητα παράτασης πέντε ακόμη χρόνων, με το μέγιστο κόστος για την έκδοση νέων ταυτοτήτων να τοποθετείται σε 10 ευρώ, που αντιστοιχεί στην αξία του παράβολου. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το κόστος της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά. Υπάρχουν βέβαια και τα επιπλέον έξοδα που αφορούν τη χρέωση που αντιστοιχεί στους φωτογράφους. 

Σχετικά με τον τρόπο κατανομής του αρχικού προϋπολογισμού, ύψους 515 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι περίπου το 1/5, δηλαδή κεφάλαια της τάξεως των 100-120 εκατ. ευρώ, θα δαπανηθεί για την υλοποίηση των υποδομών όπου θα βρίσκεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Πρόκειται για το κεντρικό σύστημα που θα αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στη λεωφόρο Συγγρού 288 στην Καλλιθέα. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί και για τη δημιουργία των απαιτούμενων συστημάτων για την έκδοση των εν λόγω εγγράφων σε αστυνομικά τμήμα, πρεσβείες κ.λπ.

Από το υπολειπόμενο ποσό, το μεγαλύτερο τμήμα, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει τη 15ετούς διάρκειας παροχή υπηρεσιών, για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον ανάδοχο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν περίπου 45 εκατ. έγγραφα.

Κατά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω των νέων ταυτοτήτων, που θα επιτρέπουν με ασφάλεια την πραγματοποίηση συναλλαγών με το Δημόσιο, θα καταστεί εφικτή η μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που αποτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή