Το ημερολόγιο μιας Αγγλίδας θυγατέρας στην Αθήνα του 1887

Το ημερολόγιο μιας Αγγλίδας θυγατέρας στην Αθήνα του 1887

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εμιλυ Πένροουζ (1858-1942) ήταν 28 ετών όταν έφτασε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1886. Ο πατέρας της Φράνσις Πένροουζ είχε αναλάβει τη διεύθυνση της νεοσύστατης Βρετανικής Σχολής Αθηνών και η εγκατάσταση της πενταμελούς οικογένειας έγινε στο Upper House, το πρώτο κτίριο της Σχολής, που ο ίδιος είχε σχεδιάσει. Ενα χρόνο έμειναν οι Πένροουζ στην Αθήνα και σε αυτό το διάστημα έζησαν την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας μέσα από τις επαφές τους με αρχαιολόγους και ταξιδιώτες. Η Εμιλυ κράτησε ημερολόγιο από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο του 1887 και οι καταγραφές της είναι ένα σημαντικό τεκμήριο για την πρώτη περίοδο λειτουργίας της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, αλλά και για τον αθηναϊκό τους περίγυρο. Η ιστορία της Εμιλυ, που αργότερα γνώρισε σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα στην Οξφόρδη στις κλασικές σπουδές και πρωτοστάτησε για τα δικαιώματα των γυναικών, εντάσσεται πλέον και στην ιστορία της Αθήνας. Στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (https://www.bsa.ac.uk/) μπορεί κανείς να διαβάσει το μπλογκ της ερευνήτριας αρχαιολόγου Ντέμπορα Χάρλαν και να δει τα δύο σύντομα βίντεο της ιστορικού της αρχαιολογίας, Αμάρα Θόρντον, τα οποία παρουσιάζει ο διευθυντής της Σχολής, Τζον Μπένετ.

H Εμιλυ είχε όλες τις χάρες της μορφωμένης κόρης της βικτωριανής εποχής. Από τον πατέρα της είχε μάθει να σχεδιάζει… η ακουαρέλα της Μονής Πεντέλης που βρίσκεται στη Σχολή είναι πιθανότατα δικό της έργο. Ηταν οξυδερκής και επιμελής. Καταγράφει την ανέγερση του γειτονικού κτιρίου της Αμερικανικής Σχολής και όλες τις συναναστροφές με τους σπουδαστές, που κάποιοι έγιναν μετέπειτα διευθυντές της (όπως ο Αύγουστος Μέριαμ). Στον κύκλο των Πένροουζ εντάσσονταν οι ανερχόμενοι Βρετανοί αρχαιολόγοι, ο Ερνεστ Αρθουρ Γκάρντνερ (1862-1939), που έγινε διευθυντής της Βρετανικής Σχολής (1887-1895) και ο Ντέιβιντ Αρθουρ Χόγκαρθ (1862-1927), που έκανε καριέρα στο Ασμόλεαν στην Οξφόρδη. Με τον Γκάρντνερ συζητούσε για γλυπτική και με τον Χόγκαρθ αφηνόταν στις διηγήσεις του από τα μακρινά ταξίδια του (που κατέγραψε στην αυτοβιογραφία του, «The Wandering Scholar in the Levant», 1896). Αυτοί, και άλλοι νεαροί της αρχαιολογίας, από τη Βρετανική και άλλες ξένες σχολές, ήταν ο περίγυρος των Πένροουζ. Μαθαίνει από τους σκαπανείς της προϊστορικής αρχαιολογίας. Στον ίδιο κύκλο ήταν και ο Ερρίκος Σλήμαν. Η Εμιλυ περιγράφει μια βραδιά στο Ιλίου Μέλαθρον. Στον ίδιο κύκλο ήταν και ο Γουλιέλμος Ντέρπφελντ, που, από το 1887 ήταν διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Με τον Ντέρπφελντ, η Εμιλυ επισκέπτεται την Τίρυνθα τον Οκτώβριο του 1887 και καταγράφει τις εντυπώσεις της.

Οταν ο καιρός ήταν καλός έπαιζαν τένις στα γήπεδα ανάμεσα στη Βρετανική και την Αμερικανική Σχολή. Οταν δεν είχε καλό καιρό, έπαιζαν μπάτλντορ, τον πρόδρομο του μπάντμιντον. Τον Οκτώβριο του 1887, λίγο πριν οι Πένροουζ αναχωρήσουν από την Αθήνα, ο Φράνσις Πένροουζ δίνει την τελευταία του διάλεξη με θέμα τα Προπύλαια. Στις 24 του ίδιου μήνα, είχε επιστρέψει ο αρχαιολόγος Γκάρντνερ, μόλις νυμφευμένος, για να αναλάβει τη Σχολή. Σελίδα τη σελίδα, η Εμιλυ καταγράφει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή