Λίνα Μενδώνη: Μαύρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο μαύροι ήταν οι λέοντες της πύλης των Μυκηνών πριν από τη φωτιά; Λίγο ή πολύ; Λίγο σαν το «λίγο μαύρο» που είδε η υπουργός Πολιτισμού στο αργολικό χώμα την επομένη της πυρκαγιάς; Ή πολύ, σαν αυτό του τεφρού ολέθρου για τον οποίο ολόλυζε η αντιπολίτευση;

Δυστυχώς, η αλήθεια δεν έχει αποχρώσεις. Για πολλές ώρες, το γεγονός ταλαντευόταν στο εκκρεμές των φανατισμών, από το εντελώς μαύρο στο εντελώς λευκό. Για να απαντήσει στον ψηφιακό κατακλυσμό εικόνων που παριστούσαν καπνισμένη την Πύλη των Λεόντων, το υπουργείο επιστράτευσε τη δική του εικονοπλαστική δημιουργικότητα: Ανήρτησε φωτογραφίες μόνο από τα σημεία του αρχαιολογικού χώρου που η φωτιά είχε αφήσει ανέγγιχτα – φωτογραφίες καρτποσταλικής τελειότητας, όπου φαινόταν σαν να έχει πατήσει στις Μυκήνες μόνο το όψιμο καλοκαιράκι.

Χρειάστηκε να ψειρίσει κανείς τις υπεράνω πολιτικής υποψίας γνωματεύσεις των αρχαιολόγων –στα κοινωνικά δίκτυα και στα σοβαρά ΜΜΕ που τις αναζήτησαν– για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την πραγματική έκταση της ζημιάς· για να ξεχωρίσει το θερμικό από το επικοινωνιακό φορτίο. 

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι πάλι ότι όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τι συνέβη –και όχι ποιον συμφέρει αυτό που συνέβη– πρέπει να κολυμπήσει σε μια χύτρα αντίπαλων πλαστοτήτων.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχει πραγματικά πάρει το οδυνηρό μάθημα από το Μάτι – όπου η καμπάνια απόσεισης των ευθυνών προκάλεσε περισσότερο αποτροπιασμό ακόμη και από την ίδια την καταστροφή. Στις Μυκήνες, όπως και στις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, η πρώτη κυβερνητική μέριμνα φάνηκε ότι ήταν ο μάταιος εξωραϊσμός μιας πραγματικότητας που δεν επιδεχόταν ρετούς και πανηγυρισμούς. Ο μαυρισμένος χώρος δεν είναι το κατάλληλο φόντο για διακηρύξεις του τύπου «ευτυχώς, δεν πάθαμε και τίποτα».

Με ίσο ζήλο, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη φωτιά σαν ρεβανσιστικό αντίβαρο στο ανομολόγητο ισοζύγιο των καταστροφών: Να, ορίστε, κι εσείς καίτε. Ετσι περίπου το είπε ο αρμόδιος τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – που έσπευσε επιτόπου σε ντουέτο με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη: Το 2007 κάηκε η Ολυμπία. Τώρα κάηκαν οι Μυκήνες. Τι είχαμε τότε και τώρα; Μπράβο. Κυβέρνηση Ν.Δ. Που σημαίνει ότι, αν ισχύει η λογική του Σκουρολιάκου, ότι επί Ν.Δ. καίγονται αρχαία, τότε ισχύει και η ομόλογη λογική όσων φωνάζουν ακόμη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καίγονται άνθρωποι.

Ακόμη κι αν η Μενδώνη είχε δείξει λιγότερο επικοινωνιακό άγχος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχε αποφύγει αυτού του είδους την αυτοματοποιημένη αντιπολιτευτική υπερβολή. Περίμενε μάλλον την υπερβολή, γι’ αυτό έσπευσε προληπτικά να υπεραντιδράσει. Προληπτική σκηνοθεσία στη σκηνοθεσία. Φίλτρο στο φίλτρο της εικονικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή