Credit Suisse: Διευρύνεται η έρευνα για το σκάνδαλο κατασκοπείας

Credit Suisse: Διευρύνεται η έρευνα για το σκάνδαλο κατασκοπείας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «σκιά» του πρόσφατου σκανδάλου κατασκοπείας εξακολουθεί να βρίσκεται η Credit Suisse, η μετοχή της οποίας έχει απολέσει το ¼ της αξίας της από τις αρχές του 2020.  

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, γνωστές και ως Finma, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα επεκτείνουν την έρευνα εναντίον της Credit Suisse, με στόχο να διαπιστωθεί η έκταση και το εύρος της παραβίασης της νομοθεσίας. 

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Πλούτου της τράπεζας, Ικμπάλ Καν, ο οποίος έφυγε από την Credit Suisse για να εργαστεί στην ανταγωνίστρια UBS.  

Ωστόσο, ένα εκ των στελεχών της Credit Suisse φέρεται να προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ, προκειμένου να παρακολουθεί τόσο τον Καν όσο και την οικογένειά του.  Η υπόθεση έβλαψε σημαντικά τη φήμη της Credit Suisse, ενώ οδήγησε σε παραίτηση του –τότε- διευθύνοντος συμβούλου (CEO), Τιτζάν Τιάμ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Τόμας Γκότσταϊν. 

Στόχος του νέου CEO είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των μετόχων, οι οποίοι κάνουν δεύτερες «σκέψεις» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρακολούθησης του Καν. 

Η εσωτερική έρευνα, την οποία διεξήγαγε η τράπεζα, κατέδειξε ότι για το σκάνδαλο δεν ευθύνεται κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Credit Suisse και ότι ο Τιάμ είχε πλήρη άγνοια.  

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, έρευνα για την υπόθεσε ξεκίνησαν και οι κρατικές εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν ήδη διορίσει ανεξάρτητο ερευνητή.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η έρευνα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις αμέσως μόλις καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.  

Πάντως, η Finma δεν έχει το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων ή προστίμων στην Credit Suisse, ενώ δεν μπορεί να «τιμωρήσει» μεμονωμένα τραπεζικά στελέχη -πέραν του αποκλεισμού από τον τραπεζικό κλάδο για έως πέντε έτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή