Πώς ορίζεται η επιδημία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδημική έξαρση λοιμώξεων από εντεροϊούς σκιαγραφούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο, η επιδημία δεν αφορά στις επιπλοκές των ιών αυτών, όπως είναι η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.

Πώς όμως ορίζεται η επιδημία;

Σύμφωνα με τον διδάκτορα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, η κατανομή των κρουσμάτων στον χώρο και στον χρόνο διαμορφώνει, τις εξής διαβαθμίσεις:

– Τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικά που είναι διάσπαρτα στον χρόνο και τον χώρο.

– Την έξαρση, η οποία σηματοδοτεί αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων λοιμώξεων, χωρίς ωστόσο το φαινόμενο να λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις.

– Την επιδημία, στην οποία σημειώνονται σειρά κρουσμάτων στον ίδιο χρόνο και στον ίδιο χρόνο.

– Την πανδημία, στην οποία ο ιός έχει μεταδοθεί στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.

Η μετάδοση του ιού κοξάκι που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενοχοποιείται για την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων, είναι ιδιαίτερα εύκολη. Εξάλλου, διανύουμε την περίοδο που παραδοσιακά οι εντεροϊοί, όπως είναι ο ιός κοξάκι, παρουσιάζουν έξαρση. Σύμφωνα με τον κ. Σπαντιδέα, η ευκολία στην μετάδοσή τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους σε επιδημία. H μετάδοση των εντεροϊών γίνεται κυρίως από μολυσμένα χέρια, γι’ αυτό και η καλή υγιεινή του σώματος είναι και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης. Σε περιπτώσεις επιδημίας, βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγονται τα μέρη όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή