Γιωτόπουλος: Ημουν μέλος της ΛΕΑ το 1971

Γιωτόπουλος: Ημουν μέλος της ΛΕΑ το 1971

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δακτυλικά αποτυπώματα σε έγγραφα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου, γραφολογικές εξετάσεις που ταυτίζουν το γραφικό χαρακτήρα του κατηγορουμένου ως ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου με σημειώσεις που βρέθηκαν σε έγγραφα τα οποία εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο αλλά και στα δέματα της Πάρνηθας (πρόκειται για υλικό που είχε βρεθεί το 1978 και το περιεχόμενό τους είχε αποδοθεί στην «17N»), καθώς και ομολογίες των υπολοίπων συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, είναι μερικά από τα ατράνταχτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία. Ωστόσο, ο «Λάμπρος» αμφισβητεί τη γνησιότητά τους και εμμένει στην αρνητική του στάση…

Η απολογία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ενώπιον της ανακρίτριας, έχει ως εξής:

«Αναφέρομαι στην από 19ης/7/2002 προανακριτική μου απολογία. Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε μένα κατηγορίες. Αμφισβητώ το γεγονός ότι ανευρέθη στο χώρο της οδού Πάτμου χειρόγραφο έγγραφο ή δακτυλογραφημένο με αποτυπώματά μου. Αμφισβητώ επίσης ότι βρέθηκε έγγραφο που φέρει δική μου γραφή στον ίδιο χώρο και μάλιστα με αποτυπώματά μου πάνω. Στην προανάκριση μού επεδείχθη κάποιο χειρόγραφο έγγραφο του οποίου η γραφή έμοιαζε με την δική μου αλλά δεν ήταν. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που επεδείχθη είναι αυτό που ανευρέθη και κατασχέθηκε στην οδό Πάτμου όπως μου αναφέρετε. Αμφισβητώ επίσης την γραφολογική σύγκριση των κειμένων μεταξύ των δικών μου πρόχειρων σημειώσεων που ανευρέθησαν κατά τη σωματική μου έρευνα και εγγράφου που φέρεται ότι βρέθηκε στην οδό Πάτμου. Αρνούμαι ότι βρέθηκε έγγραφο δικό μου στην οδό Πάτμου. Οσον αφορά την αναγνώριση στο πρόσωπό μου του ατόμου με το κωδικό όνομα Λάμπρος από συγκατηγορουμένους μου, δηλώνω ότι δεν τους γνωρίζω, δεν έχω δει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου ποτέ μου. Πιστεύω ότι είναι σκευωρία εις βάρος μου των συγκατηγορουμένων μου και κυρίως οι καταθέσεις τους είναι προϊόν συναλλαγής με τις διωκτικές Αρχές, προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση για τους εαυτούς τους. Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν παρουσιάσει έναν ηγέτη και όχι μόνο απλά μέλη της οργάνωσης 1) ώστε να είναι βέβαιοι για την ευνοική τους μεταχείριση και 2) γιατί εγώ ήμουν το αντικείμενο της δίωξης των διωκτικών Αρχών οι οποίες είχαν ήδη διαρρεύσει οτι με θεωρούσαν αρχηγό της «17 Νοέμβρη» κατά το χρόνο που οι συγκατηγορούμενοί μου έδωσαν τις προανακριτικές απολογίες τους. O λόγος για τον οποίο κυκλοφορούσα με ψευδώνυμο Μιχάλης Οικονόμου τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ο εξής:

Το 71 – 72 ήμουν μέλος μιας αντιστασιακής οργάνωσης ενάντια στη χούντα εδώ στην Ελλάδα με το όνομα ΛΕΑ (Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση). Εκείνο τον καιρό η γαλλική αστυνομία είχε ανακαλύψει κάποιο διαβατήριο γαλλικό πλαστό με την δική μου φωτογραφία και άρχισε να με αναζητάει. Από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ επίσημα το όνομα Μιχάλης Οικονόμου προς αποφυγήν σύλληψης. Βέβαια, από ένα σημείο και μετά, ο κίνδυνος εξέλιπε. Ομως ήδη πλέον είχα διαμορφώσει τις κοινωνικές μου σχέσεις με αυτό το όνομα και ήταν δύσκολο να επανέλθω στο πραγματικό μου όνομα. Ασχολούμαι με μεταφράσεις γαλλικών κειμένων».

— Στην απόπειρα δολοφονίας, με εκτόξευση ρουκέτας, κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στις 14 Ιουλίου του 1992, στην Αθήνα, που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του διερχόμενου πεζού 22χρονου Αθανασίου Αξαρλιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή