Το «δίκτυο» συμπαθούντων τη «17N»

Το «δίκτυο» συμπαθούντων τη «17N»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις λεπτομέρειες της παραμονής του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νησί Αγκίστρι για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την παράδοσή του στην αστυνομία, αναζητεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, που έχει μεταβεί εδώ και ημέρες στην Αίγινα. Εκεί και όχι στο Αγκίστρι το ίδιο εκτιμούν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που μετέχουν στις έρευνες, ότι κρύβεται το μυστικό της επιλογής από τον Κουφοντίνα του συγκεκριμένου μέρους για να κρυφτεί.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν διάλεξε τυχαίο νησί», επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός, αναφερόμενος όμως περισσότερο στη γειτνίαση που έχει το Αγκίστρι με την Αίγινα. Για την Αίγινα ειδικότερα, λέει ότι «δεν είναι αθώο νησί».

Με ταχύπλοο

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν οι διωκτικές αρχές αναφέρονταν σε «δίκτυο» που βοηθά τον Κουφοντίνα να κρύβεται και να αποφεύγει τη σύλληψη, εννοούσαν συγκεκριμένο κύκλο ατόμων που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σχετίζονται με την Αίγινα. Οι άνθρωποι αυτοί, συνειδητά και γνωρίζοντας τη δράση του Κουφοντίνα, δέχτηκαν να τον βοηθήσουν και συνέδραμαν την παραμονή του στο κοντινό Αγκίστρι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κουφοντίνας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, είχε μεταβεί νυχτερινές ώρες με κάποιο ταχύπλοο στην Αίγινα. Τι έκανε εκεί; Ποιους συναντούσε; Τι μηνύματα έπαιρνε; Παράλληλα, οι κάτοικοι του νησιού μιλούν για δύο ακόμη σκηνές που είχαν στηθεί κοντά σε αυτήν του Κουφοντίνα στο Αγκίστρι, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του και για τρία ή τέσσερα άτομα, που έμεναν σε αυτές. Επρόκειτο για άτομα που ήρθαν εκεί για να βοηθήσουν τον καταζητούμενο στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Τι είναι όμως αυτό το περίφημο «δίκτυο» και πώς οι άνθρωποι αυτοί δέχθηκαν να βοηθήσουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα; Οπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές, πρόκειται για το «πολιτικό» σκέλος της εγχώριας τρομοκρατίας. Τι σημαίνει αυτό; Το 1975, όταν συγκροτήθηκαν οι δύο βασικές τρομοκρατικές οργανώσεις της χώρας μας, ο ΕΛΑ και οι Επαναστατικοί Πυρήνες, έγινε μια μεγάλη συζήτηση και κάποιοι διαφώνησαν καταρχήν με την προοπτική ένοπλη πάλης. Οι άνθρωποι αυτοί, είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε διότι δεν είχαν την «αποφασιστικότητα» να συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες, διαχώρισαν τη θέση τους. Οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο, δεν είχαν τη δύναμη να αποχωρισθούν εντελώς τους παλιούς τους φίλους. Ετσι, αν και διαφώνησαν με την πρακτική της ένοπλης πάλης, γνώριζαν και παρακολουθούσαν από κοντά τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ήξεραν πρόσωπα και πράγματα. Από μια αίσθηση «συντροφικότητας», είτε επειδή αισθάνονταν και υπόλογοι που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν ενεργά σε όλα αυτά, πρόσφεραν με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Ετσι συγκροτήθηκε αυτό το άτυπο «δίκτυο», που ουσιαστικά αποτελείται από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ανέλαβαν κατά καιρούς να «διεκπεραιώσουν» διάφορες ενέργειες, που οι «ενεργοί» παλαιοί τους φίλοι δεν μπορούσαν. Με τον τρόπο τους και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν να φοβούνται κάτι, καθώς δεν είχαν ενεργό συμμετοχή, υπηρέτησαν τους ίδιους σκοπούς, βοηθώντας τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, συνδράμοντας τον «αγώνα» τους.

Εφτιαξαν σπίτια

Πώς συνδέεται το δίκτυο με την Αίγινα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, το νησί του Σαρωνικού αποδείχθηκε φιλόξενο για μέλη του δικτύου. Αρκετοί από αυτούς έφτιαξαν σπίτια εκεί και ανέπτυξαν ποικίλες δραστηριότητες. Εκεί έφθασε το 1996 και έζησε για τρία χρόνια μια Ιταλοελβετίδα, η οποία τη δεκαετία του ’70 έδρασε σαν «βαποράκι» μεταφοράς εκρηκτικών σε τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, όπως η Γερμανική RAF, οι Ιταλικές Ερυθρές Ταξιαρχίες, η Γαλλική ActioDirecte. Οταν το 1998 εντοπίσθηκε από τις διωκτικές αρχές και προσεγγίσθηκε, εγκατέλειψε την Αίγινα και τα ίχνη της εντοπίσθηκαν αργότερα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Στο δίκτυο απευθύνθηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητώντας βοήθεια για να κρυφτεί, μετά την έκρηξη της 29ης Ιουνίου. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι η παράδοσή του την περασμένη Πέμπτη είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε στο γνωστό πλέον σε αυτές δίκτυο και καταδεικνύει την αδυναμία του να αντέξει πλέον τέτοιες καταστάσεις.

-«Εννοώ κύριε κατηγορούμενε αν είχατε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή