«Αρραβώνας» μεταξύ των «58» και του ΠΑΣΟΚ

«Αρραβώνας» μεταξύ των «58» και του ΠΑΣΟΚ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο έγινε αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ το κείμενο των «58» για τη σύνθεση μιας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης ως οχήματος συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι «58», στην τελευταία συνεδρίαση της γραμματείας τους την Κυριακή που πέρασε, αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο υπό τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατά τα πρότυπα -εν ολίγοις- όλων όσα είχε συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ. Στο κείμενό τους οι «58» τόνιζαν, επιπροσθέτως, ότι «δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα κόμματα του χώρου», αλλά με μόνο σκοπό την ενότητα. Στο σχόλιο, που δημοσιοποίησε το γραφείο Τύπου από τη Χαρ. Τρικούπη, τονίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους -κόμματα, κινήσεις και πρόσωπαπου πιστεύουν στη δυναμική της προσπάθειας αυτής».

 

Το κείμενο συζητήθηκε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας και στη σύσκεψη συνεργατών του την οποία συγκάλεσε ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να αφήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της σχεδόν 12ήμερης απουσίας του από την Ελλάδα (βρίσκεται στη Γαλλία, την Πέμπτη θα μεταβεί στις ΗΠΑ και έπειτα ξανά στην Ευρώπη, πιθανότατα στις Βρυξέλλες). Κατ’ αρχάς αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και των επιτροπών οι οποίες αφορούν την οργάνωση ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να μιλήσει ρητά για πρόσωπα, χρησιμοποιώντας έναν αστεϊσμό, καθώς είπε ότι με τη συμπαράταξη τόσων πολλών κομμάτων, φορέων, προσωπικοτήτων, η εξεύρεση προσώπου είναι εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε και σε ακόμη μία διφορούμενη τοποθέτηση, λέγοντας ότι «αν υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός 40άρης, τότε ο επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου πρέπει να είναι 30άρης». Ο κ. Βενιζέλος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί, ωστόσο άπαντες αποχώρησαν από τη σύσκεψη έχοντας αποκομίσει την αίσθηση ότι η στρατηγική στήριξης του κ. Τ. Γιαννίτση στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου δεν αλλάζει. Επίσης, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιλογή προσώπου που λόγω της πρόσβασης στον κομματικό μηχανισμό θα μπορούσε να αναδειχθεί, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία οι δυνατότητες του χώρου να κινητοποιήσει πολίτες είναι περιορισμένη. Στη σύσκεψη της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, από τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη καλύτερο συντονισμό στα θέματα που αφορούν τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Ο Παπανδρέου για το Τ.Τ.

Την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του αδελφού του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τους ενέπλεκαν στο σκάνδαλο του Τ.Τ. «Καμία σχέση με την υπόθεση», σχολίασε ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Ελενόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε και ότι η υπόθεση των δανείων του Τ.Τ. δεν έχει καμία σχέση με αυτή των CDS «την οποία κάποιοι έστησαν επιχειρώντας να εμπλέξουν τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου – δηλαδή ουσιαστικά τον Γ. Παπανδρέου», υπενθυμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί σε βάρος του κ. Π. Καμμένου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή