Διάγνωση «εξπρές» για καρδιακή ανεπάρκεια

Διάγνωση «εξπρές» για καρδιακή ανεπάρκεια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση σε ασθενείς που παρουσιάζουν δύσπνοια «λύνει τα χέρια» των καρδιολόγων, καθώς μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια, η διάγνωση της οποίας συνήθως γίνεται με δυσκολία. Οπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Λεκάκης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο στην Αθήνα, οι ασθενείς με δύσπνοια μπορεί να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή να εμφανίζουν αναπνευστικό πρόβλημα. H διάγνωση μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολη και συνήθως μόνο ένας έμπειρος κλινικός γιατρός σε συνδυασμό με ορισμένες εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα κ.ά.) μπορεί να πει με σχετική ακρίβεια εάν η δύσπνοια οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια ή σε αναπνευστικό πρόβλημα.

Μία νέα εξέταση, που διεξάγεται ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας μας, μετράει τα επίπεδα ενός πεπτιδίου που κυκλοφορεί στο αίμα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (Β-νατριουρητικό πεπτίδιο) και μπορεί να δώσει με ακρίβεια και γρήγορα (σε 15-20 λεπτά) τη διάγνωση. Επιπλέον, δίνει πληροφορίες στους καρδιολόγους για τη βαρύτητα της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και για το εάν η θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής είναι επαρκής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι καρδιολόγοι θα εστιάσουν και στην αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών, η βαρύτητα των οποίων ποικίλλει από τις ενοχλητικές (κολπική μαρμαρυγή) έως τις πλέον επικίνδυνες (κοιλιακή μαρμαρυγή) που μπορεί να επιφέρουν αιφνίδιο θάνατο. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Σιδερής, ο κυριότερος τρόπος για την πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου είναι η εμφύτευση απινιδωτή. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει τη διάγνωση της κοιλιακής μαρμαρυγής και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασυμπτωματικά-φαινομενικά υγιή άτομα μπορεί να πεθάνουν αιφνιδίως εξαιτίας της πάθησης. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις η πρόληψη αφορά κυρίως στην αποφυγή των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή πάθηση που ώς γνωστόν είναι η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, αλλά και η διατήρηση των ενδεδειγμένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, κατέδειξε ότι η αυστηρή υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μπορεί να μειώσει έως και 70% την πιθανότητα εκδήλωσης ενός οξέος καρδιακού επεισοδίου. Ωστόσο, οι Ελληνες μάλλον φαίνεται ότι δεν ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών, καθώς δεν τρέφονται σωστά, καπνίζουν -στη πλειονότητά τους- και δεν είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη χοληστερίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή