O κοσμογυρισμένος «Σέντζας» του Π. Χορν στη Νέα Σκηνή του Εθνικού

O κοσμογυρισμένος «Σέντζας» του Π. Χορν στη Νέα Σκηνή του Εθνικού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζουν αύριο οι φετινές παραστάσεις της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπου ανεβαίνει ένα άπαιχτο στην ουσία έργο του Παντελή Χορν, το οποίο ο συγγραφέας του αγαπούσε περισσότερο από όλα τα έργα του («Φιντανάκι», «Μελτεμάκι» κ.ά.): O «Σέντζας» του Π. Χορν, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με πρωταγωνιστές τους Τάκη Χρυσικάκο και Τάσο Πεζιρκιανίδη, είχε παιχτεί τον καιρό που γράφτηκε μόνο για δέκα μέρες.

Το έργο είχε ανεβεί τον Μάιο του 1925 από το θίασο Αιμίλιου Βεάκη-Χριστόφορου Νέζερ, αλλά δεν παίχτηκε πολύ, αφού θεωρήθηκε πολύ τολμηρό για την εποχή του και είχε χτυπηθεί από την κριτική – με εξαιρέσεις όπως ο Κωστής Μπαστιάς, η Ελένη Ουράνη και ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, που είχαν επαινέσει με πολύ θερμά λόγια το έργο.

Πρόκειται για κωμωδία με έντονα σατιρικό χαρακτήρα. H υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα νησί του Αιγαίου κοντά στην Πόλη. O Σέντζας είναι ένας κοσμογυρισμένος τραπεζίτης από την Πόλη, που δεν σταματάει να μιλάει για τις ερωτικές κατακτήσεις του, αλλά η πραγματικότητα, όταν αποκαλύπτεται, άλλα δείχνει. Το ίδιο συμβαίνει με όλον τον περίγυρο: Οι άντρες του έργου κόπτονται δήθεν για τα συμφέροντα της περιοχής τους, αλλά αποκαλύπτονται διεφθαρμένοι και υστερόβουλοι. Οι γυναίκες από την άλλη κάτω από το προσωπείο της τιμιότητας κρύβουν απληστία, ζήλια, λαγνεία.

«Μέσα από σπαρταριστές, κωμικές καταστάσεις ο Χορν στηλιτεύει την κοινωνικοπολιτική διαφθορά», λέει ο Κώστας Τσιάνος. «Καταδικάζει τη φαυλότητα, την υποκρισία, την υποταγή στο χρήμα, τη βλακεία και την αμάθεια αυτών που κατέχουν την εξουσία».

Ενα άλλο ενδιαφέρον που επισημαίνει ο σκηνοθέτης στον «Σέντζα»: «Στο έργο αυτό ο Χορν αφομοιώνει θαυμαστά την πιραντελική θεματική του προσωπείου, του είναι και του φαίνεσθαι, την τεχνοτροπία της γαλλικής φάρσας και φαίνεται να γνωρίζει άριστα το θέατρο του Γκόγκολ».

Στην παράσταση παίζουν επίσης: Γιάννης Δεγαΐτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ελευθερία Βιδάκη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Τρύφων Παπουτσής κ.ά. Σκηνικά-κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου, μουσική επιμέλεια Θανάση Μωραΐτη και φωτισμοί Σπύρου Κάρδαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή