Σημίτης: Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε

Σημίτης: Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «σήμερα γυρίζει μια σελίδα της ιστορίας» ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, εμφανώς συγκινημένος, και επισήμως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου είναι καθαρή «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», όπως πολλοί υποστήριζαν τους προηγούμενους μήνες, ενώ έθεσε ως νέο εθνικό στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο κ. Σημίτης υπενθύμισε μάλιστα ότι επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί και για τη συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά αυτές διαψεύσθηκαν από τη χθεσινή εξέλιξη.

Ισχυρή βάση

«Ο στόχος της λύσης είναι ισοδύναμος με την ένταξη και η ένταξη ισχυρή βάση για λύση», πρόσθεσε εν συνεχεία ο κ. Σημίτης. Και υπογράμμισε αμέσως μετά πως πρέπει και το επόμενο διάστημα «να δούμε μπροστά, να βαδίσουμε ενωμένοι, χωρίς μεμψιμοιρίες και κομματισμούς ώστε να γίνει το επόμενο βήμα».

Αιτιολογώντας την επιμονή του στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Σημίτης την εξήγησε, παραθέτοντας τρεις λόγους. Πρώτον, ότι τούτο είναι προς το συμφέρον της Κύπρου καθώς δεν είναι δυνατή η πρόοδος εντός της Ε.Ε. εάν συνεχίσουν να υπάρχουν τριβές.

Δεύτερον, επειδή δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Και τρίτον διότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα μείωση των εξοπλισμών και διοχέτευση των σχετικών πόρων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε παράλληλα ότι από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο κ. Κληρίδη θα προβούν σε σειρά ενεργειών έως την 28η Φεβρουαρίου, ώστε να επιτευχθεί λύση του πολιτικού προβλήματος με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «ρεαλιστικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

Ενώ, σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο η κυπριακή πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει «με περίσκεψη» το θέμα των επικείμενων εκλογών στην Κύπρο. Αναφερόμενος δε στην Τουρκία ο κ. Σημίτης επισήμανε πως και οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν και στην Αγκυρα πως ο μόνος δρόμος για την επίτευξη του στόχου της να προσεγγίσει την Κοινότητα είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση των «Δεκαπέντε» μη-αρνητική για την Τουρκία, ενώ ανέφερε πως στους σχεδιασμούς του δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα.

Το πολιτικό όφελος

Τέλος, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει πολιτικές με μόνο γνώμονα το πολιτικό όφελος, υπογραμμίζοντας πως «οι δημοσκοπήσεις θα τρέχουν πίσω από την πολιτική του».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σημίτης καταδίκασε την επίθεση κατά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ νωρίτερα εξήρε τη συμβολή του Γιάννου Κρανιδιώτη στη διαμόρφωση της πολιτικής, που οδήγησε τελικώς χθες στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή