Ηλεκτροσόκ εκ των έσω σε καρδιοπαθείς

Ηλεκτροσόκ εκ των έσω σε καρδιοπαθείς

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο σχεδόν 250.000 Αμερικανοί και πολλοί από άλλες χώρες παθαίνουν κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών δραστηριοτήτων τους ανακοπή της καρδιάς (αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία προκαλείται συνήθως από ταχεία χαοτική αρρυθμία γνωστή ως κοιλιακός ινιδισμός ή μαρμαρυγή). O καλούμενος εξωτερικός απινιδωτής, μια συσκευή που έχει συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας από τις ημέρες του BeCasey και του δρος Kildare μπορεί να σταματήσει την κοιλιακή μαρμαρυγή με ένα ισχυρό σωτήριο ηλεκτρικό σοκ.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου οδήγησε στην ανάπτυξη προσφάτως μικρών φορητών απινιδωτών, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανεκπαίδευτα παρευρισκόμενα άτομα για τη σωτηρία ατόμων που έχουν πάθει οξεία καρδιακή ανακοπή. Τέτοιες συσκευές είναι ή θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλο και περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά ενδιαιτήματα για κάθε ενδεχόμενο. Τον περασμένο Νοέμβριο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον πρώτο φορητό απινιδωτή για το σπίτι. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει απινιδωτής άμεσα διαθέσιμος, μια ενδεχόμενη καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποβεί μοιραία. Ετσι σε περισσότερες από 95% των περιπτώσεων τα θύματα ανακοπής χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να φθάσουν στο νοσοκομείο.

Αντί να εξαρτώνται από την άμεση ύπαρξη εξωτερικής συσκευής, μπορούν τώρα να εμφυτεύονται στο στέρνο πολλών ασθενών υψηλού κινδύνου καρδιορρυθμιστές απινιδωτές μικρού μεγέθους. Μέχρι προσφάτως εμφυτεύσιμοι ρυθμιστές απινιδωτές EPA (implantable cardioverter defibrillators, ICD) εγκρίνονταν για σχετικώς επιλεγμένες ομάδες ατόμων, οι οποίοι είχαν επιζήσει καρδιακής ανακοπής, είχαν πάθει διαρκή κοιλιακή ταχυκαρδία (με ταχύ αλλά οργανωμένο καρδιακό ρυθμό) ή για άτομα, τα οποία είχαν διαγνωσθεί ότι διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή ανακοπή ύστερα από ηλεκτροφυσιολογική εξέταση (επιθετική μέθοδο, με την οποία προκαλούνται σκοπίμως διαταραχές στο ρυθμό).

Με βάση αυτά τα κριτήρια εμφυτεύονταν στις ΗΠΑ περίπου 80.000 EPA το χρόνο. Αναμένεται όμως επέκταση της χρησιμοποιήσεώς τους. Τρεις κύριοι καρδιολογικοί οργανισμοί εξέδωσαν κοινές οδηγίες για την επέκταση κατά πολύ των ενδείξεων για την εμφύτευση απινιδωτή. Τα νέα κριτήρια θα επεκτείνουν πιθανώς τα οφέλη των EPA σε περίπου 3 έως 4 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Πώς λειτουργούν οι απινιδωτές

Οι απινιδωτές εγκαθίσταται στο στέρνο του ασθενούς σε χειρουργείο, ενώ αυτός ευρίσκεται σε βαθιά νάρκωση. Το τμήμα της συσκευής που περιλαμβάνει τον απινιδωτή, μια μικρή οβάλ μονάδα με μπαταρία που μοιάζει με βηματοδότη, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα κάτω από το οστούν του κολλάρου.

Λεπτά καλώδια που είναι συνδεδεμένα με τη συσκευή εισάγονται σε φλέβα πλησίον του αριστερού ώμου και προωθούνται με προσοχή προς τα κάτω στο μυ της καρδιάς, όπου αισθάνονται τους ρυθμούς της καρδιάς. Το τμήμα της μονάδας του απινιδωτή, υπό κανονικές συνθήκες, αντέχει επί διάστημα 4 έως 6 ετών και κατόπιν εξάγεται και εμφυτεύεται νέο τμήμα. Τα καλώδια παραμένουν συνήθως στη θέση τους χωρίς να αλλαχθούν. H συσκευή πρέπει να ελέγχεται κάθε 3 έως 6 μήνες από καρδιολόγο.

Εάν συμβεί κοιλιακή ταχυκαρδία ο EPA παρέχει μια σειρά παλμών χρονομετρημένων με ακρίβεια, ώστε να επιβραδύνει το ρυθμό της καρδιάς. Τυπικώς, οι ασθενείς δεν αισθάνονται αυτήν τη ρύθμιση. Ωστόσο, εάν η αρρυθμία διαρκεί ή επιδεινωθεί προς κοιλιακή αρρυθμία, η συσκευή παρέχει μια κολοσσιαία διέγερση -παρομοιάζεται συχνά με κλωτσιά στο στέρνο- για να σταματήσει το επεισόδιο. O παραδοσιακός EPA ενός θαλάμου ρυθμίζει μόνο αρρυθμίες που ξεκινούν από τις κοιλίες (τους δύο κάτω θαλάμους της καρδιάς). Επιπλέον της επιβράδυνσης ενδεχόμενου γρήγορου ρυθμού της καρδιάς, μερικοί EPA μπορούν να λειτουργούν σαν βηματοδότες για να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς που είναι ενδεχομένως πολύ βραδύς.

Πρόοδοι στην τεχνολογία έχουν οδηγήσει σε συσκευές με ευρύτερες δυνατότητες. Μονάδες με δύο θαλάμους μπορούν να ρυθμίζουν τις κοιλίες και τους κόλπους (τους άνω θαλάμους της καρδιάς). Μια συσκευή που εγκρίθηκε προσφάτως, γνωστή ως απινιδωτής επανασυγχρονισμού, μπορεί να βοηθήσει τις κοιλίες να λειτουργούν μαζί πιο αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο πρώτος απινιδωτής που μπορεί να ενισχύσει την ισχύ άντλησης της καρδιάς. Μια άλλη συσκευή -μια εξωτερική φορετή μονάδα που υπάρχει σε ένα γιλέκο το οποίο φοριέται από τον ασθενή- μπορεί να προειδοποιεί το άτομο που τη φοράει ότι έχει ανώμαλους ρυθμούς και μπορεί να παρέχει κατ’ επιλογήν ένα σοκ, εάν ο ασθενής το αποφασίσει, ή ένα αυτόματο σοκ, εάν ο ασθενής χάσει τις αισθήσεις του.

Μείωση θνητότητας

Οι οδηγίες για νέους EPA βασίστηκαν σε δοκιμές εμφύτευσης αυτόματου απινιδωτή σε πολλά ιατρικά κέντρα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine». Στη δοκιμή ενεγράφησαν 1.232 ασθενείς με ιστορικό μιας τουλάχιστον καρδιακής προσβολής και με κακή καρδιακή λειτουργία βασισμένη σε κλάσμα εξώθησης της αριστεράς κοιλίας 30% ή μικρότερο. (Αντιθέτως προς την ανακοπή της καρδιάς, η εμβολή της καρδιάς διεγείρεται από ελάττωση της ποσότητας του οξυγόνου που φθάνει στην καρδιά εξαιτίας κάποιου θρόμβου ή αρτηριακής στένωσης. Το κλάσμα εξώθησης αναφέρεται στο πόσο αίμα αντλεί η καρδιά από τις κοιλίες της σε κάθε κτύπο της? φυσιολογικό είναι 55% ή μεγαλύτερο.) Υστερα από 2 χρόνια, ο ρυθμός θανάτων μεταξύ των 742 ασθενών, οι οποίοι ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή και είχαν EPA, ήταν 14,2% σε σύγκριση προς 19,8% στους 490 ασθενείς, οι οποίοι ακολουθούσαν μόνο φαρμακευτική αγωγή – μείωση της θνητότητας κατά 33%. Ωστόσο, τα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιθανή αδυναμία για τη θεραπεία με EPA: επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας – της ανικανότητας της καρδιάς να αντλεί επαρκές αίμα προς τους πνεύμονες και προς τον υπόλοιπο οργανισμό. Για άγνωστους λόγους η ανεπάρκεια της καρδιάς επιδεινώθηκε σε σχεδόν 20% της ομάδας του EPA σε σύγκριση προς περίπου 15% στους ασθενείς, οι οποίοι ελάμβαναν μόνο φάρμακα. Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος της χρησιμοποίησης του EPA στην επιβίωση, ήταν τόσο σημαντικός που η μελέτη διακόπηκε νωρίς, ώστε τα ευρήματα να μπορούν να δημοσιευθούν και να εφαρμοσθούν.

Για ποιους ασθενείς προορίζεται

Η θεραπεία με EPA εξακολουθεί να είναι η καθιερωμένη αγωγή αναφοράς σε άτομα με κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή.

Επιπροσθέτως, οι EPA τώρα συστήνονται για εκείνους, οι οποίοι έχουν κλάσμα εξώθησης 30% ή μικρότερο έναν μήνα ύστερα από καρδιακή εμβολή ή 3 μήνες ύστερα από εγχείρηση παράκαμψης – μπάι πας – στεφανιαίας αρτηρίας ή έπειτα από αγγειοπλαστική. O Hugh Calkins, γιατρός και διευθυντής της Υπηρεσίας Αρρυθμίας του JohHopkins, υποστηρίζει τα νέα κριτήρια ιδιαιτέρως για επιβιώσαντες από καρδιακή εμβολή, οι οποίοι είναι ή επιθυμούν να είναι δραστήριοι. «Δεν πιστεύω ότι η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι σημαντικό πρόβλημα σε αυτό το σημείο», λέει. «Τοποθετήσαμε πολλούς EPA στο Hopkins και σχεδόν δεν έχω δει ποτέ να χειροτερεύει σημαντικά από τους EPA η καρδιακή λειτουργεία κάποιου».

Για εκείνους με καρδιακή ανεπάρκεια ο απινιδωτής επανασυγχρονισμού μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση προς τον συμβατικό απινιδωτή, επειδή επιπλέον της παράτασης της ζωής μπορεί να περιορίζει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η κόπωση και το λαχάνιασμα. Ωστόσο, η εμφύτευση αυτής της συσκευής είναι περισσότερο επικίνδυνη και δαπανηρή. Επομένως, πρέπει να θεωρείται ενδεδειγμένη για άτομα με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία δεν έχουν ικανοποιητική φαρμακευτική φροντίδα και τα οποία χρειάζονται επιπλέον EPA. Ενας εξωτερικός φορετός απινιδωτής μπορεί να είναι κατάλληλος, όταν ο κίνδυνος για καρδιακή ανακοπή είναι πιθανώς αντιστρέψιμος? σε ασθενείς με ενεργό μόλυνση και σε ασθενείς σε κώμα, οι οποίοι μόλις είχαν καρδιακή ανακοπή, ενόσω οι γιατροί σταθμίζουν κατά πόσον μπορεί να ανακτηθεί η ουσιαστική λειτουργία του μυαλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή