O Ντίνος Δημόπουλος έφυγε αθόρυβα, όπως έζησε

O Ντίνος Δημόπουλος έφυγε αθόρυβα, όπως έζησε

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όλη του τη ζωή ο Ντίνος Δημόπουλος υπήρξε ένας ευγενής και ήρεμος άνθρωπος, μια φιγούρα κομψή, «καλλιτεχνική», φορώντας συνήθως μπερέ και φουλάρι. Την ίδια στάση κράτησε και στον θάνατό του. Εφυγε αθόρυβα τα ξημερώματα της Παρασκευής στα 82 του χρόνια, από καρδιακή ανακοπή και κηδεύτηκε το Σάββατο από το νεκροταφείο της Ραφήνας, πριν καλά- καλά προλάβει να το μάθει κανείς.

Ο Ντίνος Δημόπουλος υπήρξε από τους παραγωγικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε 48 ταινίες -την τελευταία, «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» το 1993- ίδρυσε δραματική σχολή, έγραψε πέντε θεατρικά έργα, καθώς και 12 βιβλία, ανάμεσά τους και το αυτοβιογραφικό «Ένας σκηνοθέτης θυμάται» με αναμνήσεις από την κινηματογραφική του καριέρα.

Ηταν ο σκηνοθέτης των σταρ του ελληνικού σινεμά, της Τζένης Καρέζη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Νίκου Κούρκουλου, του Αλέκου Αλεξανδράκη. Με εκείνον γύρισαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους: «Μια τρελή οικογένεια», «Τζένη- Τζένη», «Το κλωτσοσκούφι», «Μανταλένα», «Το αμαξάκι», «Πυρετός στην άσφαλτο», «H Λίζα και η άλλη», «Κατηγορώ τους ανθρώπους», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Ταξίδι», «Λόλα», «Δεσποινίς διευθυντής», «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη» κ.α.

Γεννήθηκε το 1921 στο Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, σπούδασε στη δραματική σχολή Γιαννούλη Σαραντίδη και ξεκίνησε ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο και τον κινηματογράφο, πριν ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία. Για πολλά χρόνια επίσης, υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Αλέξη Μινωτή. Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Φλωρέττα Ζάννα, που έπαιξε και σε πολλές από τις ταινίες του.

Αρκετές από τις ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου συμμετείχαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. H «Αστέρω» στο φεστιβάλ Βερολίνου του 1959, η «Μανταλένα» στις Κάννες το 1961, η «Ελλάδα και η θάλασσα», που κέρδισε το α’ βραβείο στο φεστιβάλ του Τορίνο το 1976, τα «Δελφινάκια του Αμβρακικού» με πολλές διακρίσεις στα φεστιβάλ Καΐρου, Βιέννης και Νέας Αγγλίας. Το τελευταίο σενάριο που ο Ντίνος Δημόπουλος δεν πρόλαβε να κάνει ταινία, ήταν «Οι εραστές της Μύρινθας», (2001), βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή