ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές πριν από τον Μάιο η Πορτογαλία

ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

 Η Πορτογαλία θα καταφέρει να δανείζεται τακτικά από τις αγορές ομολόγων ακόμη και πριν από την έξοδό της από το Μνημόνιο, εκτιμά η υπουργός Οικονομικών, Ιζαμπέλ Καστέλο Μπράνκο. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της περιφέρειας στην Ευρωζώνη αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή των «δημοσιονομικά απείθαρχων» χωρών της Ευρώπης, φαίνεται πως σπεύδουν να αξιοποιήσουν το λίαν θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές κρατικών ομολόγων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται όλο και περισσότερο από την προσδοκία ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη φθάνει στο τέλος της, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο και τη θριαμβευτική επιστροφή της στις αγορές κρατικού χρέους. Χθες, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, δανείστηκε 8,2 δισ. ευρώ με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δημοπρασίας από τον Μάιο του 2011. Την περασμένη εβδομάδα, παρομοίως, η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα γερμανικά και πορτογαλικά ομόλογα συρρικνώθηκε στο ναδίρ τριετίας, ενώ η Ισπανία δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έκδοση 5ετών ομολόγων. Οι αποδόσεις δε των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Στη χθεσινή δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, η χώρα άντλησε 4 δισ. ευρώ με την έκδοση 3ετών ομολόγων στο ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,51% έναντι του 1,72% που είχε σημειωθεί σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 13 Νοεμβρίου. Αντλησε, επίσης, ακόμη 1,7 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων με λήξη το 2028 και επιτόκιο 4,25% αντί του 4,59% σε ανάλογη έκδοση της 11ης Οκτωβρίου. Ηταν η μεγαλύτερη δημοπρασία ομολόγων που έχει κάνει η ιταλική κυβέρνηση από τον Μάιο του 2011, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά, παράλληλα, το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ συνέχισε να κινείται καθοδικά, αντανακλώντας το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 7,875%, των ιρλανδικών στο 3,295%, των πορτογαλικών στο 5,335%, των ισπανικών στο 3,842% και των ιταλικών στο 3,90%. Ακόμη και στις αγορές χρέους του πυρήνα της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,822%, φθάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε ξανά να πουλάμε ομόλογα μέσα από δημοπρασίες, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα πιο τακτικό πρόγραμμα εκδόσεων», δήλωσε η Πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο έκδοσης χρεογράφων σε δολάρια εκτός από ευρώ. Προς το παρόν, η Πορτογαλία έχει καλύψει σχεδόν το ήμισυ των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2014, οι οποίες υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ. Ενόψει της εξόδου από το Μνημόνιο, τον Μάιο του 2014, αυτό που θέλει η αποφύγει η Λισσαβώνα είναι να χρειαστεί να ζητήσει πρόσθετα κεφάλαια στήριξης από την τρόικα έστω και με γραμμή προληπτικής πίστωσης. Εκτός από τη δημοπρασία 5ετών ομολόγων, συνολικού ύψους 3,25 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, ολοκλήρωσε δύο ανταλλαγές ομολόγων τον Μάιο και τον Ιανουάριο του 2013 με νέα χρεόγραφα που λήγουν το 2017 και το 2018.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, οι δημοπρασίες Ιρλανδίας και Πορτογαλίας υπερκαλύφθηκαν, αλλά οι διαφορές στην πιστοληπτική αξιολόγηση του χρέους τους σημαίνει ότι η Λισσαβώνα ίσως να μην μπορεί να στραφεί στις ίδιες κατηγορίες επενδυτών με το Δουβλίνο. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, μόνον η Moody’s εξακολουθεί να εντάσσει τα κρατικά ομόλογά της στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια). Ενώ τα πορτογαλικά ομόλογα βαθμολογούνται στις χαμηλότερες κλίμακες από την S&P, τη Fitch και την Moody’s. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, παρά μόνον οι τάσεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Η S&P αναμένεται να ανακοινώσει τυχόν κινήσεις στην αξιολόγηση της Πορτογαλίας στις 17 Ιανουαρίου.ζ

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ