Ενισχυμένα μένουν τα Συμβούλια ΑΕΙ

Ενισχυμένα μένουν τα Συμβούλια ΑΕΙ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση Αρβανιτόπουλου ενισχύει τη θέση των Σ. Ι. Από την άλλη χθες κατεγράφη μία κίνηση ενδεικτική της αλλαγής νοοτροπίας στα ΑΕΙ. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) μία αίθουσα διδασκαλίας κατελήφθη από ομάδα που αυτοαποκαλείται «Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ». Χθες λοιπόν, η Σύγκλητος κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν και, εάν αυτό δεν συμβεί άμεσα, εξουσιοδότησε τον πρύτανη να απευθυνθεί στις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές (δηλαδή στην αστυνομία), ώστε «να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Αρβανιτόπουλος ξεκαθάρισε στις ηγεσίες των Σ. Ι. (στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος) ότι δεν θα γίνουν δεκτά τα δύο αιτήματα της Συνόδου Πρυτάνεων, δηλαδή η γνώμη του Σ. Ι. για την έγκριση του Οργανισμού Λειτουργίας κάθε ΑΕΙ να περιοριστεί σε συμβουλευτική αντί της αποφασιστικής (το πρώτο αίτημα), και το Σ. Ι. να εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη (το δεύτερο). Από την άλλη, στη συνάντηση ετέθη από τον υπουργό η ανάγκη για επίσπευση της κατάρτισης Οργανισμού σε κάθε ΑΕΙ. Αλλωστε, μέσω των Οργανισμών θα δημιουργηθούν νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Στη συνάντηση εξετάσθηκε και εάν ο ΕΛΚΕ θα απορροφηθεί από το ΝΠΙΔ που θα συσταθεί σε κάθε ΑΕΙ για την αξιοποίηση της περιουσίας του. Κρίσιμο ζήτημα είναι ότι έως τώρα τα έσοδα του ΕΛΚΕ δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με εκείνα των ΝΠΙΔ. Την ίδια στιγμή, αναστάτωση επικρατεί στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, καθώς χθες υπήρξε η πληροφορία ότι το Σ. Ι. του ΕΚΠΑ απέρριψε τη μοναδική υποψηφιότητα της Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα στη Σχολή. Το Σ. Ι. απέρριψε την υποψηφιότητα διότι θεωρεί ότι η κ. Καραμαλέγκου με πράξεις της τάχθηκε κατά του νόμου για τα ΑΕΙ και άρα ότι δεν θα συνεργασθεί για την εφαρμογή του (π.χ., ήταν παρούσα όταν αντιδρώντες στον νόμο πήγαν να «καταλάβουν» την αίθουσα Πληροφορικής ΚΛΕΙΔΙ για να μη διεξαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογής μελών του Σ. Ι.). Στον αντίποδα, μερίδα της Φιλοσοφικής θεωρεί ότι το Σ. Ι. προχώρησε σε δίκη προθέσεων της κ. Καραμαλέγκου και κάνει λόγο για ιδεολογική δίωξη. Για το θέμα ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Χαροκόπειου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε στην «Κ» ότι «σήμερα που τα πανεπιστήμια υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητο όλα τα όργανα των ΑΕΙ και η πανεπιστημιακή κοινότητα να συνεργαστούν για να γεφυρώσουμε διαφορετικές αντιλήψεις και να υπηρετήσουμε το μείζον διακύβευμα της ενίσχυσης του πανεπιστημίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή