Οι ώρες του Καρόλου στο Αγιον Ορος

Οι ώρες του Καρόλου στο Αγιον Ορος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τι γυρεύει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο Αγιον Ορος ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος; Οπως λένε μοναχοί, που συνομιλούν μαζί του καθισμένοι, κάποια πανέμορφα ανοιξιάτικα δειλινά στις απλωταριές -τα αγιορείτικα μπαλκόνια δηλαδή- της μονής Βατοπαιδίου με θέα το βόρειο Αιγαίο, ο υψηλός επισκέπτης γνωρίζει πολλά για τις θρησκείες, έχει «θεολογικές αναζητήσεις» και αρέσκεται σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Βεβαίως ο Κάρολος για να γίνει βασιλιάς πρέπει να παραμείνει αγγλικανός και τώρα πια, κοντά στα 60 του μάλλον δύσκολο να αλλάξει, προς απογοήτευση, κάποιων που ίσως περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί να ανήκει στους κρυπτοορθόδοξους!.

Ο Κάρολος ήρθε για πρώτη φορά στο Αγιον Ορος προ τετραετίας, με προτροπή κάποιων κυπρίων εφοπλιστών στο Λονδίνο, γοητεύθηκε από το απίστευτου κάλλους φυσικό περιβάλλον και την κατανυκτική ατμόσφαιρα της μοναστηριακής ζωής και έκτοτε, έρχεται κάθε χρόνο στη μονή Βατοπαιδίου, όπου εγκαταβιούν κυπριακής καταγωγής μοναχοί.

Ο πρίγκιπας βοηθάει τη μοναστική πολιτεία κυρίως μέσω του συλλόγου Φίλων του Αγίου Ορους στο Λονδίνο του οποίου είναι μέλος, και την ενισχύει οικονομικά.

Τούτη την εποχή για παράδειγμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στις μονές Βατοπαιδίου, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος, πρόγραμμα ήπιας διάνοιξης μονοπατιών, χρηματοδοτούμενο από τον Κάρολο και στο οποίο εργάζονται εθελοντικά Βρετανοί φίλοι του Αγίου Ορους, ενώ με χρήματά του αναστηλώθηκε μια εκκλησία στην είσοδο του Βατοπαιδίου, ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου τον οποίο εγκαινίασε χθες ο ίδιος. Η διαβίωσή του στο μοναστήρι, όπως λένε οι Βατοπαιδινοί είναι λιτή και διακριτική.

Ο ηγούμενος τού έχει παραχωρήσει ένα μικρό διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο από το οποίο βλέπει τον Αθω και τη θάλασσα, όπου περνάει αρκετές ώρες διαλογιζόμενος και ζωγραφίζοντας.

Πέρσι μάλιστα κάποιοι από τους πίνακες που φιλοτέχνησε στο Αγιον Ορος βγήκαν σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο και τα χρήματα διατέθηκαν υπέρ της μονής Βατοπαιδίου. O Κάρολος συνήθως ξυπνάει στις 6.00 π.μ., παρακολουθεί τη θεία λειτουργία, και στη συνέχεια κάνει περιπάτους επιθεωρώντας τα μονοπάτια η παρατηρώντας την σπάνια χλωρίδα της αθωνικής πολιτείας.

Δεν παρακολουθεί όλες τις λειτουργίες της μοναστηριακής καθημερινότητας, τρώει μια φορά την ημέρα είτε στην τράπεζα των μοναχών, είτε στο δωμάτιό του και επισκέπτεται άλλα μοναστήρια, όπως π.χ. χθες που μετέβη στη μονή Σίμωνος Πέτρα όπου ξεναγήθηκε σε ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής ενέργειας φιλικό προς το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή