Τελεσίγραφο δέκα ημερών στην Gazprom για την τιμή του αερίου

Τελεσίγραφο δέκα ημερών στην Gazprom για την τιμή του αερίου

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή τιμή ή Διαιτησία. Τη θέση αυτή επαναδιατύπωσε με σαφήνεια η ελληνική πλευρά στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την Gazprom την περασμένη Παρασκευή στην Αγ. Πετρούπολη και αναμένει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο την οριστική τοποθέτηση της ρωσικής εταιρίας για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης μετέφερε στο αρμόδιο για την Ελλάδα στέλεχος της Gazpromexport κ. Σ. Τελπάνοφ ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τιμή που θα αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 380 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα και αναδρομική ισχύ ενός έτους. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται να μην είναι μεγάλη, καθώς η ρωσική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή σε μια τιμή της τάξης των 390 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. με αναδρομική ισχύ έξι μηνών.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες η ρωσική πλευρά θα λάβει τις αποφάσεις της σε επίπεδο κορυφής. Αυτό που μέχρι στιγμής διαφαίνεται είναι η πρόθεση των Ρώσων να μειώσουν την τιμή στα επίπεδα που προτείνει η ελληνική πλευρά όχι όμως και την αναδρομικότητα ισχύος της. Στην αγορά πάντως από χθες κυριαρχεί έντονα η αίσθηση ότι δεν θα αποφευχθεί τελικά η Διαιτησία. Τη λύση αυτή φαίνεται να προκρίνουν και οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου (ηλεκτροπαραγωγοί και ενεργοβόρα βιομηχανία) που πληρώνουν το αέριο μέχρι και 40% ακριβότερα από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη.

Το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους κυριάρχησε χθες στο συνέδριο Ιnvesting in Energy. Από πλευράς της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) ο κ. Αντώνης Κοντολέων, παρουσίασε στοιχεία που εμφανίζουν το κόστος ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία υψηλότερο κατά 30-40% από το κόστος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Τόνισε με έμφαση ότι καθυστερούν μέτρα για τη βιομηχανία με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το επιπλέον κόστος στήριξης των μονάδων θα είναι 120 εκατ. ευρώ, το κόστος της φούσκας των φωτοβολταϊκών 1,6 δισ. ευρώ και το κόστος μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής το 2013 είναι 200 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι η κρατική ΔΕΠΑ έχει απαράδεκτα υπερκέρδη και σημείωσε με έμφαση ότι μόνο η προοπτική χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις και θα αποτρέψει το κλείσιμο των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Πρότεινε τέλος την επανεξέταση της ενεργειακής πολιτικής στη βάση του επαναπροσδιορισμού του μείγματος καυσίμου.

Οχι σε αυξήσεις

Με βάση πάντως τα όσα τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός στο περιθώριο του Συνεδρίου, τουλάχιστον για το 2014, επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Ο κ. Ζερβός, τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα για αυξήσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί πολύ πιθανό η τρόικα να θέσει θέμα κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στις αγροτικές καταναλώσεις. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείει ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζοντας ότι η χώρα έχει πάρει παράταση μέχρι και το 2016 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μανιάτης κατά την ομιλία του στο Συνέδριο χαρακτήρισε προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ επισήμανε και την ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια.

Η χρηματοδότηση

Ενδιαφέρον παρουσίασε στο συνέδριο και η εικόνα που μετέφερε ο διευθυντής Ενεργειακών και Βιομηχανικών Εργων της JP Αβαξ κ. Θεόδωρος Αρσενίου για τη δυσκολία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακόμισης της εταιρείας στο εξωτερικό εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει με τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Αρσενίου τόνισε ότι η εταιρεία του έχει αποκλειστεί από μεγάλα έργα επειδή δεν μπορούσε να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές από τράπεζες με διαβάθμιση ΑΑΑ, όπως ζητούν οι αναθέτουσες αρχές, ακόμα και στον Λίβανο και την Γκαμπόν.

Η Γκάνα, είπε χαρακτηριστικά, απέρριψε εγγυητική της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης τράπεζα του εξωτερικού για να δώσει εγγυητική ύψους 36 εκατ. ευρώ ζήτησε τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Deutsche Bank για να δώσει εγγυητική συμμετοχής σε έργο που θα γινόταν στη Γερμανία ζήτησε από τον όμιλο να μεταφέρει προκαταβολικά όλο το κεφάλαιο.

Ο κ. Αρσενίου κατήγγειλε τέλος, την κοινοπραξία του ΤΑP, ότι έχει θέσει προδιαγραφές στους διαγωνισμούς για την κατασκευή του αγωγού που αποκλείουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι διαγωνισμοί τόνισε χαρακτηριστικά βγαίνουν με προδιαγραφές μόνο «για ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια» δηλαδή στην πράξη αποκλείει τις ελληνικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή