Ραστώνη, αυτή η άγνωστη λέξη

Ραστώνη, αυτή η άγνωστη λέξη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ευαίσθητες είναι οι… κεραίες των 17χρονων στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα επιχείρησαν να διαπιστώσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων με τα θέματα, που έθεσαν χθες κατά την πρώτη ημέρα των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων.

Τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια και η επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο πλατύ κοινό -ετέθη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας της B΄ Λυκείου- το διεθνές οικονομικό κράχ του 1929 και ο όρος new deal (που χαρακτήρισε την προπολεμική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μετά το κραχ) -στην Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου-, που τόσο δραματικά παραπέμπουν στην σημερινή διεθνή οικονομική κατάσταση, χαρακτήρισαν τις χθεσινές εξετάσεις.

«Μην παρακολουθείτε τα ριάλιτι -τηλεπαιχνίδια και αφιερώστε τον ελεύθερο χρόνο σας σε εξωσχολικά λογοτεχνικά βιβλία». Την «προτροπή» αυτή έπρεπε να αναπτύξουν με αξιόπιστα επιχειρήματα οι μαθητές της B΄ Λυκείου απευθυνόμενοι προς τους συμμαθητές τους, όπως τους ζητούσε το θέμα της έκθεσης.

Πώς μπορεί να το τεκμηριώσει αυτό ένας 17χρονος μιλώντας στους συμμαθητές του, όταν όλοι βομβαρδίζονται «από την μονοκρατορία του χρώματος και της ραστώνης» και βυθίζονται «στην ραστώνη της συνεχούς εναλλαγής καναλιών (του ζάπινγκ)», όπως εύστοχα παρατηρεί το κείμενο του Βασίλειου Θερμού, το οποίο εδόθη στους μαθητές, και πάνω στο οποίο βασίσθηκαν οι υπόλοιπες ερωτήσεις νεοελληνικής γραμματείας;

Εντύπωση, από την άλλη, προκαλεί ότι από την εποχή της «αρωγής και ευδοκίμησης», έννοιες οι οποίες στα μέσα της δεκαετίας του ’80 θεωρήθηκαν άγνωστες και δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους, φθάσαμε στην εποχή της «ραστώνης».

Χθες, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θεώρησε την λέξη άγνωστη με αποτέλεσμα να δώσει τον ορισμό της στους εξεταζόμενους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή