Στην BP για μία εξαετία όλη η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο

Στην BP για μία εξαετία όλη η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικός αγοραστής του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατέστη από χθες και για μια εξαετία η πολυεθνική BP, εξέλιξη που ερμηνεύεται από πολλούς ως σημάδι επανόδου της εταιρείας στην ελληνική αγορά ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η BP το 2009 αποχώρησε από την Ελλάδα πουλώντας το εμπορικό της δίκτυο στην αγορά καυσίμων στα ΕΛΠΕ. Τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας, χθες, μεταξύ της BP και της Energean Oil, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, άνοιξε η τροποποίηση σύμβασης της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, που προέβλεπε τη διάθεση της παραγωγής της στα Ελληνικά Πετρέλαια, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Energean Oil, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει 3 γεωτρήσεις σε Πρίνο και βόρειο Πρίνο μέσα στο 2014 και παράλληλη ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε. Στόχος των επενδύσεων, των οποίων η χρηματοδότηση καθίσταται δυνατή με τη συμφωνία με την BP είναι να διπλασιαστεί η παραγωγή από τα τρέχοντα επίπεδα που είναι 2.500 βαρέλια και να φτάσει τα 5.000 βαρέλια ημερησίως. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ και της Κάλολ Χόουλ, επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη, που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, Μαθιό Ρήγα, την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας. «Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα στέλνουν στις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Energean Μαθιός Ρήγας, τονίζοντας ότι «η συνεργασία με έναν διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ, μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον βόρειο Πρίνο εντός του 2014.

Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δύο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα. Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι «χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΒP και της εταιρείας Energean. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τους δύο εταίρους, καθώς και για το ελληνικό Δημόσιο. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική τη συνεργασία αυτή, γιατί επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή