Καθυστερεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

Καθυστερεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην Αθήνα αναμένονται σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ασχολούνται με τον τραπεζικό τομέα, για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων τόσο σε ό,τι αφορά το stress test της BlackRock όσο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη οπότε και αναμένεται μια πρώτη αίσθηση για το πώς προσεγγίζει η τρόικα τις εκκρεμότητες και το πόσο κοντά είναι η συμφωνία των δύο πλευρών.

Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, τόσο σε ό,τι αφορά το stress test όσο και το νομοσχέδιο, γεγονός που μεταθέτει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank τουλάχιστον κατά ένα μήνα: για τον προσεχή Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της διοίκησης της τράπεζας ήταν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, προαπαιτούμενα για την αύξηση κεφαλαίου ήταν η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών στο πλαίσιο του stress test της BlackRock και η ψήφιση του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί τόσο η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου να πραγματοποιηθούν τον περασμένο Δεκέμβριο. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η οποία είναι καθοριστική για τον κλάδο. Προσθέτουν ότι η ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να προηγηθεί έτσι ώστε όταν δημοσιοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες να υπάρχει το πλαίσιο για το πώς αυτές θα καλυφθούν.

Τα αποτελέσματα του stress test είναι απαραίτητα και για τον προσδιορισμό του ύψους της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Δεδομένων των καθυστερήσεων πλέον ο στόχος του Φεβρουαρίου, για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, θεωρείται λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί και όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για τον Μάρτιο. Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο είναι οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων θα πρέπει η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι σε ελκυστική τιμή δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής με την οποία πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση το περασμένο καλοκαίρι. Δεδομένης της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του φόβου ότι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με όρους αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές περιπλοκές φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση ώστε το ζήτημα είτε να εξεταστεί αργότερα είτε οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank να καλυφθούν εκ νέου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αναλυτές διαπιστώνουν μια κόπωση της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και μια απροθυμία να ανοίξουν νέα μέτωπα ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι οι εξαιρετικά θετικές συνθήκες στις αγορές δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για την άμεση ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την ανάκτηση ενός μεγάλου μέρος των κεφαλαίων που διατέθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ευκαιρία που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή