Ευρωπαϊκή «γέφυρα» τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ευρωπαϊκή «γέφυρα» τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και, στο πρόσωπό του, την Ελλάδα τίμησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίδοντας το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και εμπνευστή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας στον μεγάλο κεντρικό κόμβο που ενώνει τις δύο πτέρυγες του ευρωκοινοβουλευτικού μεγάρου των Βρυξελλών.

Είναι η πρώτη φορά που σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίδεται το όνομα Ελληνα πολιτικού και η τελετή των εγκαινίων υπήρξε πραγματικά λαμπρή, με την παρουσία δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ζωής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, εξήρε τον ιστορικό ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός «Ελληνα ευρωπαϊστή πριν τον καιρό του», όπως επεσήμανε, για να τονίσει ότι εκείνος ήταν που οδήγησε ήδη από το 1958 την Ελλάδα στην Ευρώπη, με την αποφασιστικότητα και το όραμά του, όπως τόνισε, για να σημειώσει ότι η γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» είναι μια γέφυρα που ενώνει, που συμβολίζει τη σύνδεση και τη συνεργασία, όχι τον διχασμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης μίλησε για τον «μεγάλο Ευρωπαίο που αναζητούσε επιλογές που ενώνουν και πίστεψε βαθιά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα του στην Ευρώπη». «H πατρίδα μου οφείλει πολλά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν και «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξέφραζε μια παράταξη στην οποία δεν ανήκω, αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την αναγνώριση της συμβολής του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για την υπερηφάνεια και τη συγκίνηση που αισθάνθηκε για την τιμή που έγινε στον «Ελληνα οραματιστή», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ με ιδιαίτερη θέρμη μίλησαν για τον K. Καραμανλή τόσο ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφριντ Μάρτενς, πρόεδρος σήμερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Μάλιστα, ο κ. Πέτερινγκ, στρεφόμενος προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον χαιρέτισε ως «μελλοντικό πρωθυπουργό» της Ελλάδος, για να σημειώσει μάλιστα χαριτολογών και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου ότι «ζητεί συγγνώμη γι’ αυτό από την άλλη μεγάλη ελληνική πολιτική οικογένεια».

Συγκίνηση

Η τελετή έκλεισε με την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, σημείωσε ότι «για εμάς που είχαμε την τιμή να γνωρίζουμε τόσο τον άνδρα όσο και τα επιτεύγματά του, αυτός ο χώρος είναι ήδη ένα μνημείο ευθύνης».

Σήμερα ο κ. Καραμανλής συναντάται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι. Παρόντες, μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων, στη χθεσινή τελετή ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. K. Μητσοτάκης, η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Εβερτ, ο κ. Αχ. Καραμανλής και φυσικά όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές και πολλοί πρώην αμφοτέρων των μεγάλων παρατάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή