Μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα με αυτοσχέδιους μηχανισμούς

Μπαράζ επιθέσεων τη νύχτα με αυτοσχέδιους μηχανισμούς

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ καιρό είχε η Αθήνα να ζήσει μια τόσο «θερμή» νύχτα, με μπαράζ επιθέσεων (συνολικά έξι) με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μια πρακτική συνηθισμένη κατά το παρελθόν, όταν στη διάρκεια μιας νύχτας μπορεί να είχαμε ακόμη και περισσότερες από δέκα επιθέσεις με μηχανισμούς αυτού του τύπου αλλά με μία βασική διαφορά: συνήθως παλαιότερα οι στόχοι ήταν αυτοκίνητα, ενώ χθες τα ξημερώματα επελέγησαν οι είσοδοι σπιτιών και γραφείων.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 8 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας όταν δύο άγνωστοι που φορούσαν κράνη έριξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από μπιτόνι με βενζίνη και τρία γκαζάκια στην είσοδο της οικίας της δημοσιογράφου Αννας Παναγιωταρέα στην οδό Δαιδάλου 24, στην Πλάκα με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Λίγο μετά τις 2 π.μ. χθες τα ξημερώματα και σε διάστημα περίπου δέκα λεπτών, σημειώθηκαν συνολικά πέντε εκρήξεις, σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, που αναστάτωσαν την πόλη και έθεσαν σε συναγερμό την αστυνομία. H πρώτη έγινε στις 2.19 π.μ. στην οδό Δοξαπατρή 13, στον Λυκαβηττό, έξω από την οικία του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βουλγαράκη. Από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, που απετελείτο από τέσσερα γκαζάκια και μπιτόνι βενζίνης, τυλίχθηκε στη φλόγες το αυτοκίνητο του βουλευτή μάρκας Μερσέντες, η μοτοσικλέτα του και δύο ακόμη I.X., που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. O κ. Βουλγαράκης απουσίαζε από το σπίτι και η γυναίκα του με τα τέσσερα παιδιά τους, το μικρότερο ηλικίας μόλις τριών μηνών, κατέφυγαν σε κατάσταση πανικού στην ταράτσα, από όπου απεγκλωβίστηκαν από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, που έσπευσαν στο σημείο.

Ενα λεπτό αργότερα εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός ιδίου τύπου έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και Πλάτωνος, στο Μοσχάτο. Ακολούθησε, με διαφορά και πάλι ενός λεπτού, έκρηξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Παπαναστασίου 44, στα Κάτω Πατήσια, ενώ στις 2.30 σημειώθηκε έκρηξη στην είσοδο της οικίας του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Χοϊδά, στον Λυκαβηττό. Αυτοσχέδιος μηχανισμός είχε τοποθετηθεί και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη διασταύρωση των οδών Αλέας και Αζαρίου στην Ανθούπολη, ο οποίος όμως δεν εξερράγη.

Μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την τοποθέτηση των αυτοσχέδιων μηχανισμών. Ετσι, όπως επισήμανε μιλώντας στην «K» ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για τις επιδιώξεις των δραστών. O ίδιος αξιωματικός επισημαίνει πως οι σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις φανερώνουν ότι οι ενέργειες έγιναν έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό και ότι πρόκειται για οργανωμένη δράση, στην οποία συμμετείχαν αρκετά άτομα. Οσον αφορά την ταυτότητά τους, εκτιμά ότι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο των αναρχικών ομάδων, καθώς οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν στο ότι η κατασκευή τους είναι εύκολη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υποδομή και γνώσεις.

Ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός αναφέρει ότι πιθανότατα οι ενέργειες συνδέονται με την εξέλιξη της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», καθώς και στο παρελθόν είχαμε ανάλογες ενέργειες σε ορισμένα κομβικά σημεία της. Ειδικότερα, πριν από την απολογία Κουφοντίνα είχαμε την τοποθέτηση αυτοσχέδιου μηχανισμού στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Αλικο» στην οδό Μιχαλακοπούλου, ενώ μετά την απολογία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είχαμε την τοποθέτηση ωρολογιακού μηχανισμού στην Ευελπίδων, από τον οποίο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Χθες ήταν μία ακόμη ημέρα κομβική για τη δίκη, καθώς άρχισαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Ετσι, οι εκτιμήσεις της αστυνομίας είναι ότι πιθανότατα και το χθεσινό μπαράζ δεν είναι άσχετο με τα τεκταινόμενα στον Κορυδαλλό. Οπως ο ανώτατος αξιωματικός τονίζει, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η λογική επιλογής των στόχων. «Είχαμε σαν στόχους τα δύο κόμματα εξουσίας, ένα «σημιτικό» στέλεχος και μία δημοσιογράφο. Κατ’ επέκτασιν δηλαδή τους θεσμούς, που συγκροτούν το μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία», καταλήγει.

Τα στοιχεία

Από τα σημεία των επιθέσεων περισυνελέγησαν τα ελάχιστα υπολείμματα των αυτοσχέδιων μηχανισμών αλλά, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται από την εξέτασή τους να προκύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Είναι πιθανό, ωστόσο, κάποια στοιχεία να προκύψουν από την εξέταση του μηχανισμού που δεν εξερράγη και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Εκεί εξετάζεται για το ενδεχόμενο να υπάρχουν πάνω του δακτυλικά αποτυπώματα κάποιου από τους δράστες, ο οποίος πιθανόν τον έπιασε με γυμνά χέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή