Στη Βουλή η σύμβαση του Σταδίου Καραϊσκάκη

Στη Βουλή η σύμβαση του Σταδίου Καραϊσκάκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βουλή καλείται να ελέγξει τον τρόπο παραχώρησης του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, ύστερα από τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε το κείμενο της σύμβασης, το οποίο είδε με καθυστέρηση το φως της δημοσιότητας. Οι επίμαχες πρόνοιες της συμφωνίας, που παρουσίασε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με τον τίτλο «Στάδιο… Κοκκαλισκάκη», έλαβαν ήδη τη μορφή της ερώτησης στο Κοινοβούλιο, που κατέθεσε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. M. Κεφαλογιάννης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «αύτανδρη παράδοση στις ορέξεις των εθνικών προμηθευτών, εργολάβων δημοσίων έργων, μεσαζόντων και ιδιοκτητών MME»…

O κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία του δημοσιεύματος, βάσει του οποίου η σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει:

1. Ολες οι εκτός κυρίως γηπέδου εργασίες να εκτελεσθούν με δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του «Αθήνα 2004».

2. Εάν ο κατασκευαστής του γηπέδου δεν τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν το παραδώσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιβαρυνθεί μόνο με την παρακράτηση των εγγυητικών επιστολών ύψους 2,5 εκ. ευρώ που ήδη έχει καταθέσει στη ΓΓΑ.

3. Το γήπεδο να περιέλθει στην κυριότητα οποιουδήποτε «τρίτου» επιθυμεί ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός για τα επόμενα 49 χρόνια, με μόνη υποχρέωση του Συλλόγου να αρχίσει να καταβάλει από το 2019 το 15% επί των εισπράξεών του στη ΓΓΑ.

Με τις αιτιάσεις αυτές, ο κ. Κεφαλογιάννης ασκεί δριμύτατη κριτική, παρομοιάζοντας τη ΓΓΑ και την Ολυμπιακή Επιτροπή με «υποκατάστατα των συμφερόντων του «εθνικού προμηθευτή»» και αξιώνει από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες της συμβάσεως, όπως και να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους «η συμφωνία μέχρι σήμερα κρατήθηκε εν κρυπτώ».

Η Διοίκηση

Εκτενή απάντηση εξέδωσε η Διοίκηση της ΠΑΕ. Καταλογίζει στην «Ελευθεροτυπία» «σκόπιμη παραπληροφόρηση», επισημαίνει ότι «ο Ολυμπιακός χρηματοδοτεί και κατασκευάζει ένα γήπεδο το οποίο θα συντηρεί με 1 εκ. ευρώ ετησίως» και χαρακτηρίζει «μέγιστη προσφορά του προέδρου της ΠΑΕ» (κ. Σωκ. Κόκκαλη) την προσωπική του εγγύηση να καταβάλει τα 60 εκ. ευρώ που απορρέουν από τη σύμβαση. Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΓΓΑ «δεν συμμετέχει ούτε στο κόστος κατασκευής ούτε στο αντίστοιχο της λειτουργίας» και αφήνεται να εννοηθεί ότι το 15% που θα καταβάλει ο Σύλλογος από το 2019 στη ΓΓΑ είναι μικρό ποσοστό σε σχέση με την «αισθητή μείωση των εσόδων στην οποία υποχρεώθηκε ο Σύλλογος λόγω της οκτάχρονης εξορίας του από το γήπεδο. «Εκείνοι που έχουν επιλέξει να προσφέρουν στον Ολυμπιακό και τον αθλητισμό έχουν δικαίωμα και καθήκον να μας κρίνουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή