O πρώτος ορθόδοξος ναός στην Κούβα

O πρώτος ορθόδοξος ναός στην Κούβα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O Φιντέλ Κάστρο ανοίγει τις πόρτες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα θα παραστεί ο ίδιος στα εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου χριστιανικού ναού που θα γίνουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Αβάνα. O Κουβανός ηγέτης, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που επιχειρεί προς τον καπιταλιστικό κόσμο, όχι μόνον ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου -πριν από δυο χρόνια- για την ανέγερση ενός ναού στη χώρα του, αλλά έδωσε εντολή να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του με κρατικά κονδύλια, ενώ η Ορθόδοξη Μητρόπολη Κεντρώας Αμερικής ανέλαβε την αγορά των απαραίτητων για την εσωτερική διακόσμηση της εκκλησίας, όπως τέμπλο, εικόνες, φωτιστικά κ.ά.

Η κουβανέζικη ηγεσία σχεδιάζει να δώσει μεγάλη προβολή στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου, που θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου του 2004 από τον κ.κ. Βαρθολομαίο και μάλιστα πρόκειται να παραστεί και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, που θα παραδώσει στον πατριάρχη το κλειδί της εκκλησίας.

Μπορεί να μην υπάρχουν πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί στην Κούβα -σύμφωνα με στοιχεία των ιεραποστολών δεν ξεπερνούν τους 1.000- όμως το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την επικράτηση της επανάστασης, το καθεστώς τους δίνει το δικαίωμα να έχουν τη δική τους εκκλησία, εκτιμάται ως ιστορικό γεγονός με ευρύτερη πολιτική σημασία.

Δωρητές

Ο ίδιος ο δήμαρχος της Αβάνας κ. Ευσέβιος Λεάλ, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, δήλωσε, ανακοινώνοντας στον Μητροπολίτη Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρα την απόφαση της κυβέρνησης της Αβάνας να ανεγείρει ελληνορθόδοξο ναό στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, ότι «ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί δώρο του λαού της Κούβας προς το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», έχει σημάνει κινητοποίηση για την εξεύρεση δωρητών που θα βοηθήσουν στην αγορά των απαραίτητων για τη διακόσμηση του ναού και οργανώνεται εκδρομή πιστών στην Κούβα, προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια.

Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατόπιν εντολής του κ. Κόλιν Πάουελ, θα επιτρέψει τη μετάβαση εκατοντάδων Ελληνοαμερικανών στην Αβάνα για να παρευρεθούν στην τελετή. Υπενθυμίζεται επ’ αυτού ότι λόγω του αποκλεισμού και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει ο ΗΠΑ στην Κούβα απαγορεύεται η επίσκεψη Αμερικανών πολιτών στη χώρα του Κάστρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή