O Μάρκος Κυπριανού πρώτος επίτροπος Κύπρου στην E.E.

O Μάρκος Κυπριανού πρώτος επίτροπος Κύπρου στην E.E.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κατάλογος των επιτρόπων των νέων κρατών – μελών που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Μαΐου ταυτόχρονα με την προσχώρηση των χωρών τους στην Ενωση δόθηκε επισήμως χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της εγκρίσεώς του από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρώτος Κύπριος επίτροπος, σημειώνεται, θα είναι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, γιος του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου, ενώ αν και τυπικά η θητεία των νέων επιτρόπων εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία, εάν όχι και το σύνολο, θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι την εκπνοή της ερχόμενης πενταετούς θητείας της Επιτροπής.

Ο κατάλογος

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα πρώην πρωθυπουργό (από την Εσθονία), έξι εν ενεργεία υπουργούς, δύο πρώην υπουργούς και ένα διπλωμάτη, ενώ 3 από τα δέκα νέα μέλη θα είναι γυναίκες (από τη Λεττονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία), κατ’ εφαρμογήν της επιθυμίας του προέδρου του σώματος Ρομάνο Πρόντι να υπάρξει τουλάχιστον 30% εκπροσώπηση των γυναικών στο νέο Κολέγιο.

Οι επίτροποι αυτοί δεν θα αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο αλλά θα είναι «σκιώδεις», κατ’ ουσίαν «μαθητευόμενοι», προσαρτημένοι ο καθένας σε ένα μέλος της παρούσας 20μελούς Επιτροπής, όμως θα έχουν πλήρες δικαίωμα ψήφου στο Κολέγιο, ενώ για την τελική επικύρωση της μετάβασής τους στις Βρυξέλλες θα πρέπει να περάσουν από… εξετάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φυσικά να εγκριθεί τυπικά ο διορισμός τους από το Συμβούλιο Υπουργών. Οι ακροάσεις αυτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις 13 – 14 Απριλίου και ο καθένας θα «εξετασθεί» σε ό,τι αφορά την καταλληλότητά του, από την κοινοβουλευτική επιτροπή που αντιστοιχεί στο χαρτοφυλάκιο, με το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πάντως, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες απόλυτα ικανοποιημένη από την «ποιότητα» των νέων επιτρόπων, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τον αστεϊσμό που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες ότι τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο θα είναι «μαθητές με λιμουζίνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή