«Καυτός» επενδυτικός προορισμός η Μαλαισία

«Καυτός» επενδυτικός προορισμός η Μαλαισία

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μαλαισία οδηγείται το «έξυπνο χρήμα», καθώς από τις αρχές του 2004, πρώτα τα macro Hedge Funds και ακολούθως οι υπόλοιποι διεθνείς επενδυτές κατευθύνουν συνεχώς αυξανόμενα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές και ιδίως η αγορά της Κίνας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της επενδυτικής «φούσκας», η χρηματιστηριακή αγορά της Μαλαισίας, η οποία μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς σημείωσε μάλλον θαμπή απόδοση, ανάγεται στον νέο «καυτό» επενδυτικό προορισμό. Η πολιτική βούληση της ανασύστασης του κράτους σε πιο υγιείς θεσμούς καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις, οι οποίες χαρακτήριζαν το καθεστώς του προηγούμενου πρωθυπουργού Μαχαθίρ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1981 μέχρι και τον προηγούμενο Οκτώβριο, αλλά και η ενίσχυση της οικονομίας πάνω στη βάση της επιτάχυνσης της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών στηρίζουν τις επενδυτικές εισροές στη Μαλαισία, τόσο όσον αφορά τις απευθείας παραγωγικές επενδύσεις όσο και τις τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου.

Διαφθορά

Η χρηματιστηριακή αγορά της Μαλαισίας σημείωσε μία από τις χαμηλότερες διεθνώς αποδόσεις κατά τη διάρκεια του 2003. Ενώ οι παγκόσμιες αγορές ανατιμήθηκαν κατά 31% περίπου το προηγούμενο έτος και οι ασιατικές αγορές (πλην Ιαπωνίας) κατά 41%, το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ σημείωσε απόδοση μικρότερη από 23%. Οι βασικές αιτίες της υστέρησης της απόδοσης της Μαλαισίας σε σχέση με τις άλλες αγορές εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο διαχείρισης της ίδιας της οικονομίας της χώρας από τον κ. Μαχαθίρ. Η πολιτική και οικονομική διαφθορά, παράλληλα με την αυξημένη εξάρτηση του πληθυσμού της χώρας από τη δημοσιονομική πολιτική παροχών με βραχύ ορίζοντα είχε καταδικάσει τη Μαλαισία σε βραδύτατο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μετά την ασιατική κρίση του 1997. Η ανάληψη της θέσης του πρωθυπουργού από τον κ. Μπανταβάι πριν από τρεις μήνες σηματοδότησε τη σημαντική μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει τον περιορισμό των δημοσιονομικών υπερβολών του προκατόχου του, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτικής και οικονομίας. Ήδη σειρά στελεχών του κόμματος και κρατικοί λειτουργοί, αλλά και επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για απάτες και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων. Παράλληλα έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων, τα οποία είχαν αναλάβει επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονταν με το περιβάλλον του κ. Μαχαθίρ, ενώ έχει δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των προσφορών ανάληψής τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν σημαντικά μακροχρόνια οφέλη για τη Μαλαισία, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 5% του ετήσιου ΑΕΠ διοχετευόταν στο σύστημα της διαφθοράς. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών της διακυβέρνησης του κ. Μαχαθίρ, η διαφθορά και η παραοικονομία είχαν στοιχίσει στη χώρα περισσότερα από 100 δισ. δολάρια.

Προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική θέση του, ο κ. Μπανταβάι διέλυσε το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και προκήρυξε εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός των επόμενων δύο μηνών, με μεγάλη πιθανότητα ακόμα και στα τέλη Μαρτίου. Το κόμμα του κ. Μπανταβάι, το μεγαλύτερο από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία, γεγονός το οποίο ενισχύει τις προβλέψεις για επιτάχυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η οικονομία της Μαλαισίας δείχνει ήδη τα πρώτα σημάδια σημαντικής επιτάχυνσης, βασισμένη κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά και στις εξαγωγές, καθώς η παγκόσμια οικονομία κινείται με ταχύτερο ρυθμό. Πράγματι, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, ο οποίος επιταχύνθηκε κατά 8% το 2003, προβλέπεται να σημειώσει διψήφιο ρυθμό επιτάχυνσης το 2004, καθώς η βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας απορροφά συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος των μαλαισιανών εξαγωγών πρώτων υλών. Παράλληλα, η επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 60% το 2004, μεταφέρεται ήδη στην εγχώρια κατανάλωση καθώς ενισχύεται η απασχόληση και το επίπεδο των μισθών.

Εξυγίανση

Η αγορά έχει αντιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην εξυγίανση της πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της χώρας του τελευταίους τέσσερις μήνες. Το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ έχει ανατιμηθεί κατά 12% από τις αρχές του έτους, έναντι λιγότερο από 4% για τις ασιατικές αγορές (πλην Ιαπωνίας). Τόσο η προβλεπόμενη επιτάχυνση της μαλαισιανής οικονομίας κατά 6% το 2004, όσο και η αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας, αλλά και το ενδεχόμενο της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος ενισχύουν τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών της Κουάλα Λουμπούρ. Πράγματι, η υστέρηση της απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης των παγκόσμιων αγορών το 2003 καθιστά την αποτίμηση των μαλαισιανών μετοχών ιδιαίτερα ελκυστική. Επιπλέον, το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές του έτους ουσιαστικά απουσίαζαν οι διεθνείς επενδυτές από το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ, το έχει προφυλάξει από τη δημιουργία συνθηκών «φούσκας» όπως συμβαίνει με άλλες ασιατικές αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του 2003 μόλις 0,3 δισ. δολάρια διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνθηκαν στη Μαλαισία, έναντι περισσοτέρων από 33 δισ. δολάρια για το σύνολο των αναδυόμενων χρηματιστηριακών αγορών της Ασίας. Παράλληλα, η διατήρηση των επενδυτικών εισροών ενισχύεται από τις προσδοκίες απελευθέρωσης του μαλαισιανού νομίσματος, ρίνγκιτ, το οποίο διατηρεί σταθερή ισοτιμία έναντι του δολαρίου από το 1998, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Μαχαθίρ είχε κατηγορήσει τους διεθνείς «κερδοσκόπους» και ειδικότερα τον Τζορτζ Σόρος για την ασιατική κρίση. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπανταβάι δεν έχει ακόμη εκφράσει τη μελλοντική συναλλαγματική πολιτική την οποία θα ακολουθήσει, έχει ήδη ανακοινώσει τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός το οποίο έχει ερμηνευθεί από τις αγορές ως το πρώτο βήμα στην απελευθέρωση της ισοτιμίας του νομίσματος. Επισημαίνεται ότι από τη συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ντουμπάι, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2003, έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς τις ασιατικές χώρες να απελευθερώσουν τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις συναίνεσης της αγοράς, εφ’ όσον το ρίνγκιτ απελευθερωθεί, η νέα ισοτιμία του θα διαμορφωθεί σε επίπεδο 10 έως 15% υψηλότερο από το τρέχον, γεγονός το οποίο ενισχύει την ελκυστικότητα των μαλαισιανών μετοχών.

Στρατηγικοί επενδυτές

Παράλληλα, η αγορά της Κουάλα Λουμπούρ ενισχύεται από το άνοιγμα προς τους εξωτερικούς στρατηγικούς επενδυτές, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Η πρόσφατη πώληση του 5% της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telekom Malaysia στην εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasek, αλλά και οι επικείμενες προσφορές σημαντικών μετοχικών πακέτων από τις δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες (Maybank και Tenaga Nasional) σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές είναι ενδεικτικές της μεταβολής της κυβερνητικής πολιτικής προς τους εξωτερικούς επενδυτές. Ακόμα σημαντικότερο, η συμμετοχή ξένων επενδυτών προβλέπεται να οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας όλης της αγοράς, καθώς οι τρεις παραπάνω επιχειρήσεις συνθέτουν περισσότερο από το 30% του χρηματιστηριακού δείκτη της Κουάλα Λουμπούρ. Τέλος, τεχνικοί παράγοντες ενισχύουν την ελκυστικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς της Μαλαισίας καθώς πλησιάζουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές ενώ ο δείκτης βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των πέντε εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων 25 ετών, το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ ακολούθησε για το διάστημα μετά τις εκλογές την ίδια πορεία όπως αυτή την οποία ακολουθούσε στο διάστημα προ των εκλογών. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του 1986 και του 1999, η αγορά πριν από τις εκλογές βρισκόταν σε άνοδο, ενώ τρεις μήνες μετά τις εκλογές ο χρηματιστηριακός δείκτης βρισκόταν 28% και 32% υψηλότερα. Στις εκλογές του 1982, η τάση της αγοράς ήταν πτωτική και τρεις μήνες αργότερα ο δείκτης βρισκόταν 16% χαμηλότερα. Οσον αφορά τις εκλογές του 1990 και του 1995, η αγορά ήταν ουσιαστικά σταθερή και τρεις μήνες αργότερα ο δείκτης εξακολουθούσε να βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή