Επτά ημέρες χωρίς τηλεόραση: κάντο κι εσύ

Επτά ημέρες χωρίς τηλεόραση: κάντο κι εσύ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσείς πόσες ώρες στηθήκατε σήμερα μπροστά στην τηλεόραση; Μία, τρεις ή παραπάνω; Θα μπορούσατε να ζήσετε μία εβδομάδα χωρίς να την ανάψετε καθόλου; Μπορεί να μη ζούμε στην Αμερική, όμως η πρόταση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TV-Turnoff Network είναι άκρως δελεαστική κι έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για να την σκεφτούμε: υπάρχουν δεκάδες τρόποι, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, να πουν όχι στον εθισμό της τηλεόρασης, ναι στην υγεία και στον ποιοτικό χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μποϊκοτάζ στο χαζοκούτι. Για 10η συνεχή χρονιά, οι διοργανωτές μάς προτείνουν να «κλείσουμε την τηλεόραση και να «ανοίξουμε» τη ζωή μας» από τις 19 μέχρι τις 25 του μηνός? μέχρι τότε να το συζητήσουμε με τους γείτονες, τους συναδέλφους, τους συμμαθητές και να τους ξεσηκώσουμε. Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έβγαλαν την τηλεόραση από την πρίζα. Δοκιμάστε το σαν πείραμα, σαν μία άσκηση πειθαρχίας, έτσι, για αποτοξίνωση από… φάρμες, σούπερ είδωλα, ιστορίες δόξας, τοκ-σόου, ειδήσεις με ειδικά εφέ και διαφημίσεις. Γιατί όχι; «Ενας από τους λόγους που οι θεατές αποφασίζουν να λάβουν μέρος στην εβδομάδα αποχής από την τηλεόραση είναι γιατί νιώθουν θυμό σε σχέση με τις διαφημίσεις και αυτό είναι απολύτως φυσικό», γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της Εβδομάδας Χωρίς Τηλεόραση ο Φρανκ Βέσπε. Οσοι συμμετείχαν στο παρελθόν, κατάφεραν να μειώσουν τις ώρες τηλοψίας και μετά…

Ο μέσος Αμερικανός παρακολουθεί περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόραση ημερησίως. Και μαζί, τρώει παραπάνω, πίνει και καπνίζει. H τηλεόραση ανακυκλώνει τον εθισμό με χιλιάδες διαφημιστικά για σοκολάτες, καραμέλες, χάμπουργκερ, αναψυκτικά. Ο αριθμός των τηλεοπτικών σποτ που «καταβροχθίζουν» τα παιδιά έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’70, ξεπερνώντας σήμερα τα 40.000 τον χρόνο. Τα παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερη ώρα στην τηλεόραση (1.023 ώρες) παρά στο σχολείο (900 ώρες). Το 40% των Αμερικανών παρακολουθούν συχνά ή πάντα τηλεόραση στη διάρκεια του φαγητού. Και οι Ελληνες επίσης.

Καιρός να επαναστατήσουμε, λοιπόν. Στόχος της καμπάνιας είναι να ανακαλύψουμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν βλέπουμε τηλεόραση. Και φυσικά δεν εννοούμε να σερφάρουμε στο Ιντερνετ ή να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Ενα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που εισπράττει κανείς συμμετέχοντας στην εβδομάδα αποχής είναι ότι συνειδητοποιεί πως κάθε φορά που ανοίγει την τηλεόραση, αποφασίζει ότι δεν θα κάνει τίποτε άλλο», λέει ο Βέσπε. Η απεξάρτηση δεν θα είναι εύκολη. Στην ανάγκη, απομακρυνθείτε ή απομακρύνετε τον… πειρασμό. Κρύψτε το κοντρόλ. Διώξτε τις συσκευές από τις κρεβατοκάμαρες και τα παιδικά δωμάτια, διατηρήστε μόνο μία τηλεόραση στο σπίτι. Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του www.tvturnoff.com ακολουθήστε έξι βασικά βήματα: 1. Δεσμευθείτε ότι δεν θα ανοίξετε την τηλεόραση για μία βδομάδα. 2. Οργανώστε μία ομάδα συνενόχων για να σιγουρευθείτε ότι δεν θα ενδώσετε. 3. Κουβεντιάστε με τους άλλους και βαφτίστε τους στόχους σας. 4. Διαδώστε το μήνυμα με οποιοδήποτε μέσο. 5. Προγραμματίστε τι θα κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας. 6. Απολαύστε κάθε μέρα της εβδομάδας χωρίς τηλεόραση και επιβραβεύστε τον εαυτό σας, μαζί και όλους όσοι σας ακολούθησαν μόλις τελειώσει το πείραμα. Φωνάξτε: Με λένε Χ και δεν άνοιξα και σήμερα την τηλεόρασή μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή