H «πολυπλοκότητα» καθιστά ακριβούς τους υπολογιστές

H «πολυπλοκότητα» καθιστά ακριβούς τους υπολογιστές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετά τη φούσκα των εταιρειών Internet έχουμε τη φούσκα της πολυπλοκότητας» υποστήριξε χθες ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής του Media Lab, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), Νίκολας Νεγρεπόντε. Στη διάρκεια ομιλίας του στο παγκόσμιο συνέδριο πληροφορικής που διοργανώνει στην Αθήνα η WITSA (η ομοσπονδία των συνδέσμων πληροφορικής ανά τον κόσμο) ο κ. Νεγρεπόντε τόνισε ότι τα τεχνολογικά προϊόντα, όπως οι προσωπικοί υπολογιστές, παραμένουν πολύπλοκα και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τα απλοποιήσουμε.

Εξαιτίας της πολυπλοκότητας, η χρήση των υπολογιστών και άλλων συσκευών καθίσταται ακριβή κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, επισήμανε ο κ. Νεγρεπόντε. Ως παράδειγμα, ανέφερε τους φορητούς υπολογιστές στους οποίους συνεχώς εγκαθίστανται νέες δυνατότητες (λειτουργούν ως συστήματα ήχου, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ.). «Ο μόνος περιορισμός είναι πλέον το μέγεθος του ανθρώπινου χεριού, αλλά χρειαζόμαστε απλοποίηση και αλλαγή σχεδιασμού στα PC» υποστήριξε ο διευθυντής του Media Lab του ΜΙΤ. Ακόμα καλύτερο παράδειγμα είναι οι μπαταρίες των φορητών συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, με τον Νίκολας Νεγρεπόντε να υποστηρίζει ότι καθώς προσπαθούμε να τοποθετήσουμε ολοένα και περισσότερη ενέργεια σε ολοένα και μικρότερες συσκευές, στην ουσία δημιουργούμε μια εν δυνάμει βόμβα…

Ο κ. Νεγρεπόντε ανέφερε και τον τομέα των ασύρματων τηλεπικοινωνιών ως ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον καλύτερα την τεχνολογία: Οπως είπε, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπάρχει υπεραξιοποίηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και αγνοούν ότι ανά πάσα στιγμή δεν αξιοποιείται περισσότερο από το 1%. Κατά τη γνώμη του, η αδυναμία μας να αξιοποιήσουμε το φάσμα δεν συνδέεται με ανεπάρκεια της τεχνολογίας, αλλά με το ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την καλύτερη διαχείρισή του.

Ο τρίτος τομέας στον οποίο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια είναι, κατά την άποψη του κ. Νεγρεπόντε, η ενέργεια και ειδικότερα η παροχή ενέργειας στις ασύρματες συσκευές που εξαπλώνονται ραγδαία.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά στον σχεδιασμό μεθόδων επικοινωνίας (interfaces) μεταξύ συσκευών και ανθρώπων που θα είναι περισσότερο απλές έτσι ώστε η χρήση π.χ. του υπολογιστή να είναι πιο εύκολη. «Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι όταν κάνεις ένα μικρό λάθος, που ακόμα και ένα 7χρονο παιδί μπορεί να κατανοήσει, ο υπολογιστής δεν θα σταματήσει να λειτουργεί» επισήμανε. «Πρέπει να κατασκευάσουμε συσκευές που θα έχουν κοινή λογική και την επόμενη δεκαετία θα αρχίσουμε να βλέπουμε υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακά συστήματα που θα τη διαθέτουν» κατέληξε ο Ν. Νεγρεπόντε.

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, ο οποίος κήρύξε την έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματωθεί η αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της OTEnet Γ. Ιωαννίδης, που εκπροσώπησε τον Ομιλο ΟΤΕ, υποστήριξε στην παρουσίασή του ότι για την περιορισμένη αποδοχή της τεχνολογίας δεν ευθύνονται μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προωθούν τα προϊόντα τους.

Ανάπτυξη διαπλανητικού δικτύου

«Οι τεχνολογίες του Internet θα βρίσκονται σύντομα παντού», ήταν το μήνυμα του Vint Cerf, αντιπροέδρου της αμερικανικής MCI, ο οποίος θεωρείται ένας από τους «γονείς» του Διαδικτύου. Ο Vint Cerf μίλησε χθες για τις ευκαιρίες, αλλά και τους περιορισμούς, που συνδέονται με την τεχνολογία του Internet (το γνωστό πρωτόκολλο IP). Αναφέρθηκε σε ψυγεία που θα ενημερώνουν το χρήστη για τις τυχόν ελλείψεις σε τρόφιμα ή τις ελλείψεις για το μαγείρεμα μακαρονάδας το βράδυ, για κάλτσες που θα αξιοποιούν την ίδια τεχνολογία, αλλά κυρίως σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει: Πρόκειται για το σχέδιο ανάπτυξης ενός διαπλανητικού δικτύου βασισμένου στο Internet το οποίο θα επιτρέψει τη συλλογή πολύτιμων στοιχείων για τους άλλους πλανήτες και θα διευκολύνει τα διαστημικά ταξίδια και τις αντίστοιχες έρευνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή