H «Κωτσόβολος» πέρασε στον έλεγχο της Dixons

H «Κωτσόβολος» πέρασε στον έλεγχο της Dixons

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 52,3% της «Κωτσόβολος» ελέγχει πλέον η βρετανική Dixons, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη. H συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες, προβλέπει ότι η Dixons θα καταβάλει 53,7 εκατ. ευρώ (6,50 ευρώ ανά μετοχή) προκειμένου να αποκτήσει το 38,7% του μετοχικού κεφαλαίου της «Κωτσόβολος». O βρετανικός όμιλος κατείχε από τριετίας το 13,6% της αλυσίδας καταστημάτων, ενώ αγοράζει επιπλέον 21,5% από τον Ομιλο Φουρλή και το 17,2% που κατείχε η «Παράβαλος Μαρίνος Group».

O Ομιλος Dixons λειτουργεί σήμερα περισσότερα από 1.400 καταστήματα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, κ.λπ. Οι Βρετανοί ελέγχουν τις αλυσίδες Dixons, Currys, PC World, PC City, Link, UniEuro, ElectroWorld κ.λπ. Για την υποστήριξη επιχειρήσεων (business to business), ο όμιλος λειτουργεί μέσω των PC World Business, Genesis Communications και Micro Warehouse.

H επέκτασή του στην ηπειρωτική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε την τελευταία τετραετία μέσα από μια σειρά εξαγορών, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια. H διοίκηση του ομίλου έχει ήδη ανακοινώσει ότι στην τρέχουσα οικονομική χρήση (ξεκινά την 1η Μαΐου και λήγει στις 30 Απριλίου 2005) πρόκειται να δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας, οι μισές από τις οποίες αφορούν στις αγορές εκτός Βρετανίας.

Η προσφορά των 6,50 ευρώ ήταν κατά 28% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της «Κωτσόβολος» για το διάστημα των προηγουμένων τριάντα ημερών. Χθες, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε, πάντως, στα 6,50 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dixons, «για μια μεταβατική περίοδο, ο Ομιλος Φουρλή θα διατηρήσει ποσοστό 20% στην «Κωτσόβολος», με την Dixons Group να έχει το δικαίωμα αγοράς του έπειτα από πέντε χρόνια», ενώ η Φουρλής έχει το δικαίωμα να το μεταβιβάσει στον βρετανικό όμιλο «σε δύο ισόποσες συναλλαγές, σε διάστημα δύο και τεσσάρων ετών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Σημειώνεται ότι με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η Dixons πρέπει να υποβάλει δημόσια πρόταση για την αγορά του συνόλου των μετοχών της «Κωτσόβολος» στην τιμή των 6,50 ευρώ ανά μετοχή.

Η απόφαση του Ομίλου Dixons για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην «Κωτσόβολος» έρχεται σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι πληροφορίες για είσοδο ευρωπαϊκών ομίλων από τον χώρο της λιανικής στην Ελλάδα. H «Κωτσόβολος» λειτουργεί σήμερα περί τα 80 καταστήματα ανά την Ελλάδα υπό τις επωνυμίες «Κωτσόβολος» και «Ράδιο Αθήνα», ενώ με τη μέθοδο shop-in-shop λειτουργούν τα καταστήματα One Way που δραστηριοποιούνται στην πώληση ειδών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, στην τελευταία χρήση (που έληξε στις αρχές Μαΐου), ο Ομιλος Dixons ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα 6,5 δισ. στερλινών (αύξηση 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο), ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 11% στα 331,6 εκατ. στερλίνες. Οι φόβοι της διοίκησης για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (ή και αρνητικούς) στη βρετανική αγορά ενισχύουν απ’ ό,τι φαίνεται την προσπάθεια για διεθνή επέκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή