H ταινία του Βέντερς, κραυγή κριτικής στις ΗΠΑ

H ταινία του Βέντερς, κραυγή κριτικής στις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύσσα, θαυμασμός, λύπη, σεβασμός, δυσαρέσκεια. Από την πλειάδα των συναισθημάτων που προκαλεί η αμερικανική κοινωνία και η πολιτική των κυβερνήσεών της σε όλον τον κόσμο, απουσιάζει η αδιαφορία. Ειδικά οι Ευρωπαίοι -πολιτικοί, διανοούμενοι, πολίτες- εστιάζουν το βλέμμα με ένταση στην άλλη πλευρά του ωκεανού, προς αυτή τη χώρα που έχει γίνει σημείο αναφοράς.

Η γη της αφθονίας

Η ταινία που θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με τίτλο «The land of plenty» (H γη της αφθονίας) αποτυπώνει μια σκληρή, πολιτική ματιά στα «σωθικά» της Αμερικής του Τζορτζ Μπους και ρίχνει φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της. Κάνει κριτική σε μια κοινωνία εγωιστική, γεμάτη ανισορροπίες, αναδεικνύει τις σκοτεινές και παραμελημένες πλευρές που βρίσκονται μακριά από τη λάμψη και τον πλούτο.

Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι πρόκειται για την «πιο πολιτική του ταινία»: «Στις ΗΠΑ η κοινή γνώμη είναι ελάχιστα ενημερωμένη για το τι συμβαίνει, όχι μονάχα για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμα και για τη διπλανή γειτονιά. Δεν απουσιάζει η ελευθερία έκφρασης, αλλά οι άνθρωποι που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού. Αυτό ευνοεί τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Το μόνο που μπορώ να κάνω ως σκηνοθέτης είναι να προσφέρω μια άλλη οπτική γωνία, ιδίως σε σχέση με τη φτώχεια, ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, για το οποίο δεν μιλάει κανείς, όσο παράξενο και αν ακούγεται», τονίζει στην ισπανική εφημερίδα El Ρais.

Αποξένωση

Ο Βέντερς είχε αποφασίσει να δώσει στην ταινία του τον τίτλο «Αγωνία και Αποξένωση», ως αναφορά σε μια χώρα που προσπαθεί να συνέλθει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που ταλανίζεται από φόβους, εμμονές, πατριωτικά δόγματα, που δεν σηκώνει εν τέλει κριτική. Αργότερα, άλλαξε τη γνώμη του και υιοθέτησε τον τίτλο ενός τραγουδιού του Λέοναρντ Κοέν. Το κινηματογραφικό του εγχείρημα δεν είναι τίποτ’ αλλο από μια κραυγή αγωνίας και κριτικής για τις αντιφατικές πλευρές της σύγχρονης Αμερικής: τον πλούτο και την αφθονία για κάποιους, την ανέχεια για τους υπόλοιπους. Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν μέσα σε 16 ημέρες στο κέντρο του Λος Αντζελες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή