Προβληματισμός για τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ

Προβληματισμός για τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική των φθηνών τιμολογίων της ΔΕΗ σε επίπεδα που να διασφαλίζουν λογικά περιθώρια κέρδους για την επιχείρηση, υπερασπίστηκε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Παλαιοκρασσάς, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για το κατά πόσο, η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική θα αντέξει σε μια ενοποιημένη – ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας σε ξένους και Ελληνες επενδυτές στο Athens Business Club, ο κ. Παλαιοκρασσάς τάχθηκε υπέρ της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται και που λαμβάνει υπ’ όψιν της τον πληθωρισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα περιθώρια κέρδους στη ΔΕΗ και φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή. Ερωτηθείς, ωστόσο, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σήμερα από τα φθηνότερα τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε χαρακτηριστικά «η τιμολογιακή πολιτική χαρακτηρίζεται από άκρα συντηρητικότητα, με στόχο να μην θιγεί ο καταναλωτής. Συμφωνούμε και εμείς με αυτό, υπό τον όρο ότι τα τιμολόγια που εγκρίνονται μας δίνουν μια άνεση από πλευράς περιθωρίων (κέρδους). Στην ενοποιημένη όμως αγορά, δεν ξέρω επί πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό», δήλωσε, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση των φθηνών τιμολογίων στην ανταγωνιστική αγορά. «Από τη δική μας πλευρά, ως ΔΕΗ, βέβαια -συμπλήρωσε- δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διατηρήσουμε τα τιμολόγια κάτω ή κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 1600 MW -δυνατότητα που της δίνεται εκ του νόμου- αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης κάποιων εξ αυτών όχι μόνο με μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και νέες λιγνιτικές προηγμένης περιβαλλοντικά τεχνολογίας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) έχουν βάλει βέτο στην κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, με στόχο από τη μια την προώθηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και από την άλλη την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ιδιωτών, αφού οι λιγνιτικές μονάδες είναι μακρόχρονης απόσβεσης επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της επιχείρησης ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρθηκε στην επέκτασή της στην αγορά των Βαλκανίων, αλλά και σε νέες δραστηριότητες, καλώντας τους παρευρισκόμενους επενδυτές να συμπράξουν στις υπόλοιπες δραστηριότητες της επιχείρησης, όπως οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το real estate. Σε ό,τι αφορά την τελευταία αυτή δραστηριότητα, ο κ. Παλαιοκρασσάς σημείωσε ότι είναι ένας χώρος που η ΔΕΗ θα κινηθεί μελλοντικά, αξιοποιώντας τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ενεργειακές αγορές

Τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά το άνοιγμα των αγορών. Διανύουμε τώρα μια μεταβατική περίοδο, που οδηγεί με σιγουριά και ασφάλεια σε μια νέα προοπτική για τη σύχγρονη Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση βρίσκεται προπάντων ο τομέας της ενέργειας. Ενας χώρος, σημείωσε, που επηρεάζεται, τόσο από το ευρύτερο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, όσο και από τις πολιτικές της E.E. Ενας χώρος που ξεχωρίζει ανάμεσα στους πιο σημαντικούς τομείς δραστηριότητας, όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών, τόνισε, σημειώνοντας την εξάρτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε σημαντικό βαθμό από το κόστος της ενέργειας.

Επικρίνοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε να καλύψουμε μακρύ δρόμο στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι φιλοδοξίες της πολιτικής μας και οι κοινοτικές δεσμεύσεις υπαγορεύουν νέους ρυθμούς», ενώ οριοθέτησε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα στους εξής άξονες:

– Διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και αυτάρκειας της χώρας.

– Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

– Ανάδειξη της χώρας σε ισχυρό ενεργειακό δίαυλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

– Ενδυνάμωση της γεωστρατηγικής μας θέσης.

Με την προώθηση της ουσιαστικής απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, σημείωσε ο υπουργός θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι βιομηχανικοί και οι οικιακοί καταναλωτές, θα ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγική βάση της χώρας, καθώς επίσης και η εθνική οικονομία.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε:

– Διαμορφώνουμε και εφαρμόζουμε μακρόπνοη στρατηγική με προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις κοινοτικές οδηγίες.

– Προχωρούμε στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

– Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά πετρελαιοειδών, προωθώντας σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της νοθείας και της φοροδιαφυγής στον χώρο των καυσίμων.

– Προωθούμε τη σύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με το ιταλικό και το τουρκικό.

– Προωθούμε νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

– Στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ώστε να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις νέες προκλήσεις. Στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η ΔΕΗ πρόκειται να κατέχει θέση ισχυρού κεντρικού πόλου. Υποχρεούται ωστόσο να ανταποκρίνεται διαρκώς στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και εφαρμογής νέων τεχνολογιών παραγωγής και αντιρρύπανσης, σημείωσε ο υπουργός.

Καλείται ταυτόχρονα (μόνη ή και με συνεργασίες να επεκτείνει τη δραστηριότητά της με επενδύσεις εκτός Ελλάδας. «H ΔΕΗ, διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο, στη νέα ανταγωνιστική ατμόσφαιρα μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως σημαντικός παίκτης στην ελληνική αγορά και ένας από τους πιο υπολογίσιμους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Εχω ήδη υπογραμμίσει και επαναλαμβάνω -τόνισε ο κ. Σιούφας- ότι με τα έργα που μόλις ολοκληρώθηκαν, υπάρχει σήμερα ασφαλής και επαρκής ηλεκτροδότηση της χώρας για όλο το 2004. Για την περίοδο όμως μετά το 2005 χρειάζεται ενίσχυση για την κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης».

– Απελευθερώνουμε τις ενεργειακές αγορές, προχωρούμε άμεσα στην απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τόνισε ο κ. Σιούφας και απαρρίθμησε τους άξονες προς αυτήν την κατεύθυνση

– H διαμόρφωση ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ένα σταθερό οικονομικο περιβάλλον και η περιβαλλοντική προστασία για την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης. «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη για τον τόπο μας, φθηνή ενέργεια για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, καθαρό περιβάλλον για όλους, για εμάς σήμερα και τις επόμενες γιενιές», κατέληξε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή