Υπεραιωνόβιοι με περπάτημα και κηπουρική

Υπεραιωνόβιοι με περπάτημα και κηπουρική

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία κουταλιά γύρη, μία κουταλιά μέλι, ένας σύντομος περίπατος και λίγη κηπουρική. Αυτό ήταν το μυστικό της μακροζωίας του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο, Φρεντ Χέιλ που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια την Παρασκευή, λίγες ημέρες προτού γιορτάσει τα 114α γενέθλια του. Κι ο γιος του, Φρεντ ο νεώτερος ακολουθεί τα αχνάρια του πατέρα. Καθημερινά τρώει γύρη και παρά τα 82 χρόνια του ομολογεί ότι «νιώθει περίφημα», ενώ υποστηρίζει ότι η μακροζωία του πατέρα του δεν οφείλεται μόνο στην προσεγμένη διατροφή του. «H φιλοσοφία του ήταν απλή: να δουλεύεις, να τρως γύρη και μέλι, να αγαπάς αυτό που κάνεις. Μέχρι τα 107 του χρόνια ασχολιόταν με τον κήπο του και περπατούσε όσο μπορούσε περισσότερο, ενώ σταμάτησε να οδηγεί στα 108», λέει. Κυρίως, όμως, είχε πολύ εύκολο χαρακτήρα. «Ηταν καλός και είχε πολλούς φίλους. Ολη η γειτονιά χόρταινε με τα μήλα, τις φράουλες και τα φραγκοστάφυλα από τον κήπο του».

Ο Φρεντ Χέιλ, ο πρεσβύτερος ήταν συνταξιούχος σιδηροδρομικός και τα τελευταία χρόνια της μακράς ζωής του τα πέρασε σε οίκο ευγηρίας στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, όπου πέθανε ήρεμα στον ύπνο του έπειτα από σύντομη ασθένεια. Για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν ο γηραιότερος άνδρας του πλανήτη, ενώ πλέον ο τίτλος ανήκει στον Γερμανό Χέρμαν Ντόρνμαν, 111 χρόνων. H γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Χάννα Μπαρίσεβιτς, 116 ετών που ζει στην Λευκορωσία. O Χέιλ άφησε πίσω του τρία από τα πέντε παιδιά του, εννιά εγγόνια, εννιά δισέγγονα και 11 τρισέγγονα. Ηταν φανατικός οπαδός των Ρεντ Σοξ της Βοστώνης και πρόλαβε να δει την πραγματοποίηση του ονείρου του: την ομάδα του να κερδίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπέιζμπολ. H προηγούμενη νίκη τους ήταν το 1918 όταν ο Χέιλ ήταν 27 ετών. Μάλιστα, ένας εύπορος οπαδός της ίδιας ομάδα προσφέρθηκε να τον μεταφέρει με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στην έδρα της πρωταθλήτριας ομάδας, το Φένγουεϊ Παρκ της Βοστώνης, για να κηρύξει την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. O γιος του δήλωσε χθες ότι ο πατέρας του χάρηκε για τη νίκη της ομάδας αλλά δεν ήταν τόσο παθιασμένος ώστε να αλλάξει η ζωή του από αυτό.

Ο Φρεντ Χέιλ γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1890 σε αγρόκτημα του Μέιν. Εκείνη την ημέρα ο Guardiaείχε στην πρώτη του σελίδα τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Ουίλιαμ Γκλάντστοουν για την αυτοδιάθεση της Ιρλανδίας.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν μόλις ενός μηνός, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπέντζαμιν Χάρισον, ενώ οι αδελφοί Ράιτ επισκεύαζαν ποδήλατα. Στην Αγρια Δύση, οι Σιου είχαν ξεκινήσει την κίνηση του «Χορού των φαντασμάτων» φορώντας πολύχρωμα πουκάμισα τα οποία θεωρούσαν αλεξίσφαιρα με αποτέλεσμα να κατασφαγούν από τον ιππικό στο Γούντεντ Νι Κρικ της Νότιας Ντακότα όταν ο Φρεντ ήταν ενός μηνός. Γενικά, ήταν άνθρωπος της συνήθειας. Καθημερινά περπατούσε 800 μέτρα και έτρωγε τρία κανονικά γεύματα, πάντα σε συγκεκριμένες ώρες. Δεν κάπνισε ποτέ και σπανιότατα έπινε ουίσκι. Δεν φοβόταν τις νέες εμπειρίες και σε ηλικία 95 χρόνων επισκέφθηκε τον εγγονό του Κρις στην Ιαπωνία. Μάλιστα, έκανε σύντομη στάση στην Χαβάη, φόρεσε χαβανέζικο σορτ και πουκάμισο και προσπάθησε να κάνει σερφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή