Συμβιβασμός E.E. – Τουρκίας – Εμμεση αναγνώριση της Κύπρου το 2005

Συμβιβασμός E.E. – Τουρκίας – Εμμεση αναγνώριση της Κύπρου το 2005

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πολύωρες και σκληρότατες διαπραγματεύσεις, οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν, αργά χθες το απόγευμα, σε συμβιβαστική λύση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου του 2005, αφού προηγουμένως η Αγκυρα θα έχει προβεί στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα 10 νέα κράτη-μέλη. Η δέσμευση της Αγκυρας, η οποία μέχρι την ύστατη ώρα τηρούσε πλήρως ανελαστική στάση, απειλώντας έως και με αποχώρηση από τις Βρυξέλλες, αναλαμβάνεται μέσω προσθήκης στο σχέδιο Συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, το οποίο στην παράγραφο 19 αναφέρει τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών-μελών. Υπό το φως αυτό, χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας ότι η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στη Συνθήκη της Αγκυρας πριν από την πραγματική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού επιτευχθεί συμφωνία πάνω στην οριστικοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μέλη της Ενωσης».

Τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συγκεκριμένη διατύπωση, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε μέχρι την τελευταία ώρα να περιοριστεί σε μία προφορική δήλωση δεσμεύσεως για τη μελλοντική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν στους κόλπους της Ε.Ε., είχε έντονη λογομαχία με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Τόνι Μπλερ, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρούσε να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή