Οι εθελοντές «πολιτοφύλακες» του δήμου Βύρωνα

Οι εθελοντές «πολιτοφύλακες» του δήμου Βύρωνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα αποτροπής της εγκληματικότητας φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Βύρωνα. Πρόκειται για το πρόγραμμα Εθελοντικής Φύλαξης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά, έχει στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών της περιοχής, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα παραβατικότητας και μικροεγκληματικότητας, ιδιαίτερα σε γειτονιές που έχουν σημαντικό πρόβλημα.

Οπως αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, το πρόγραμμα σχεδιάσθηκε με βάση τη διεθνή εμπειρία του προγράμματος Neighbourhood Watch, που εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως στη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία των δημοτών, με στόχο να προσελκυστούν 150 εθελοντές, που εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από αξιολόγηση επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και ψυχολόγος, προκειμένου να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι. Στη συνέχεια θα εκπαιδευθούν μέσω σειράς σεμιναρίων. Οπως τονίζει στην «K» ο κ. Χαρδαλιάς, βασική παράμετρος των σεμιναρίων είναι τι δεν θα πρέπει να κάνουν οι εθελοντές, καθώς δεν θα έχουν καμιά αρμοδιότητα παρέμβασης ή επέμβασης σε οποιοδήποτε περιστατικό.

Ο ρόλος τους θα είναι να περιπολούν τις γειτονιές του Βύρωνα από τις 10 μ. μ. έως τις 5 π. μ. με δύο περιπολικά, τα οποία έχει ήδη προμηθευθεί ο δήμος και, αφενός να λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς τα περιπολικά είναι εφοδιασμένα με «φάρους» και προβολέα, ενώ, αφετέρου θα ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές, εάν παρατηρήσουν κάποια ύποπτη συμπεριφορά ή εάν βρεθούν μπροστά σε κάποιο περιστατικό σε εξέλιξη. Οι εθελοντές θα είναι εξοπλισμένοι με κινητό τηλέφωνο και ασύρματο, φακό, σφυρίχτρα, θα φορούν μπουφάν και καπέλο δηλωτικά της ιδιότητάς τους, ενώ τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με φαρμακείο, πυροσβεστήρα, κώνους και τρίγωνα για σήμανση οδών και κορδέλα σήμανσης ειδικών σημείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθείται πολύ στενά, διότι, όπως αναφέρει υπάρχει κάποιος προβληματισμός για την εφαρμογή του, την προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα. Προσθέτει όμως ότι εάν εφαρμοσθεί σωστά, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι την ευθύνη για την επιλογή των εθελοντών, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή τους έχει ο δήμος Βύρωνα. Το υπουργείο θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος, την υποδοχή που θα έχει από την τοπική κοινωνία, την αποτελεσματικότητα και, εφόσον επιτύχει, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο προώθησης της εφαρμογής του σε άλλους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή