Πέθανε ο λογοτέχνης Αλ. Ναρ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφανές μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης ο Αλμπέρτο Ναρ, πεζογράφος και μελετητής, έχασε χθες τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 58 ετών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».

Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο ασχολήθηκε κυρίως με την ιστορία και τη λαογραφία των Εβραίων της πόλης του και με την πεζογραφία. Αρκετά από τα κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και εβραϊκά.

«Σε αναζήτηση ύφους» (Τραμάκια 1991, Νεφέλη 1997) και «Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός» (Νεφέλη 1999) είναι οι συλλογές διηγημάτων του. Οι μελέτες του είναι πολύ περισσότερες.

«Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης» (Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης, 1985), «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης», μελέτες και άρθρα για την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (University Studio Press, 1997), «Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα», επιμέλεια Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου (Παρατηρητής), «H φυσιογνωμία του Εβραίου στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία», (αφιέρωμα του περιοδικού «Χρονικά»), «Τα τραγούδια μας», (σεφαραδίτικα λαϊκά τραγούδια της Θεσσαλονίκης, 1985). O Αλμπέρτο Ναρ κηδεύεται σήμερα στις 3μ. μ. στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή