Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κάτω από την πίεση των αντιδράσεων του Αραβόφωνου ποιμνίου του. H Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή με προσεκτικές κινήσεις, που δεν θα διαταράξουν τις λεπτές ισορροπίες και τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, διαμηνύουν ότι ο κ. Ειρηναίος είναι πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο. H ελληνική κυβέρνηση προτάσσει, όπως όλα δείχνουν, τη διατήρηση της Ελληνικότητας του Πατριαρχείου «έναντι των προσώπων».

Διέξοδο στο αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει, αναζητεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος. Το κλίμα μεταξύ των Μητροπολιτών του Παλαίφατου Πατριαρχείου είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ίδιο. Τον θεωρούν υπεύθυνο για τις ενέργειες του πρώην στενού συνεργάτη του και διαχειριστή των οικονομικών του Πατριαρχείου, N. Παπαδήμα, ο οποίος, κάνοντας χρήση πληρεξουσίου του κ. Ειρηναίου, πούλησε σε Ισραηλινούς ακίνητα του Παναγίου Τάφου. O Πατριάρχης πάντως αρνείται κάθε ευθύνη και κάνει λόγο «για σκοτεινές δυνάμεις». Μητροπολίτες εισηγούνται στον κ. Ειρηναίο να ανακοινώσει την εφαρμογή όλων των διατάξεων του ιορδανικού νόμου του 1958, που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχείου. «Ισως εκτονώσει την ένταση και ικανοποιήσει τους Αραβες», σημείωνε Μητροπολίτης.

Την ίδια στιγμή εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους Αραβες Ορθόδοξους Χριστιανούς. «H κατάσταση είναι πολύ άγρια», αναφέρει Ελληνίδα που ζει στην Βηθλεέμ. H Παλαιστινιακή Βουλή ζήτησε την αραβοποίηση του Πατριαρχείου και η Ιορδανία, που τηρεί μετριοπαθή στάση, αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με την πώληση ακινήτων σε Ισραηλινούς. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του Πατριαρχείου εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παν. Σκανδαλάκης στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους πρεσβευτές του Ισραήλ, της Ιορδανίας και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής. «H ελληνική πολιτεία από την αρχή έσκυψε πάνω από το Πατριαρχείο», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή