Πέθανε ξαφνικά ο τραγουδιστής Χρύσανθος

Πέθανε ξαφνικά ο τραγουδιστής Χρύσανθος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες Πόντιοι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό συρρέουν στον Αγιο Παντελήμονα Πολίχνης Θεσσαλονίκης για να αποχαιρετίσουν τον τραγουδιστή τους. O Χρύσανθος (Θεοδωρίδης), το «αηδόνι του Πόντου» όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε προχθές ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 72 ετών και η σορός του εκτέθηκε από χθες σε λαϊκό προσκύνημα.

Υπήρξε ο σημαντικότερος εκφραστής της ποντιακής παράδοσης, την οποία υπηρέτησε με το τραγούδι του επί 55 και πλέον χρόνια. Με τη φωνή του σφράγισε τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και μύησε δεκάδες νέους στην ποντιακή μουσική και το τραγούδι. O Χρύσανθος γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης, έζησε στη Δραπετσώνα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι το 1951, τραγουδώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1954 και ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι ποντιακής μουσικής και συνεργασίες με λαϊκούς τραγουδιστές και συνθέτες. Μεταξύ αυτών με τον Στέλιο Καζαντίδη (ηχογράφησαν έναν ποντιακό δίσκο) και τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στον δίσκο «Ακολουθία» με τους Νίκο Ξυλούρη και Δήμητρα Γαλάνη. Παράλληλα ερμήνευσε τραγούδια σε τέσσερις μεγάλους δίσκους «Δροσουλίτες», «Μέγας Αλέξανδρος», «Πάθη Απόκρυφα», «Τα παιδικά». Στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1990, συνεργάστηκε με τον βετεράνο λυράρη Γώγο Πετρίδη.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο αφιέρωμα «Το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης. Κηδεύεται σήμερα, δημοτική δαπάνη, στις 2 μ. μ., στα Κοιμητήρια Ευόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή