Ευθύνες στην Τουρκία για τη δολοφονία Ανταλί

Ευθύνες στην Τουρκία για τη δολοφονία Ανταλί

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυρίαρχη, απόλυτη ευθύνη που έχει η Τουρκία ως κατοχική δύναμη στη Βόρεια Κύπρο, επιβεβαιώνεται και πάλι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, το Δικαστήριο με απόφασή του καταλόγισε ενοχή στην Τουρκία για μη αποτελεσματική διερεύνηση της δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στην κατεχόμενη Κύπρο, το 1996. H απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή της συζύγου του δημοσιογράφου, ο οποίος ήταν γνωστός για την έντονη κριτική που ασκούσε προς την τουρκική κατοχή και το καθεστώς Ντενκτάς.

Αποδεχόμενο τη θέση της κ. Ανταλί, πως οι κατοχικές δυνάμεις απέτυχαν να διερευνήσουν αποτελεσματικά το έγκλημα, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι οι κατοχικές αρχές δεν φρόντισαν να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα στον χώρο της κατοικίας του Ανταλί, όπου διεπράχθη η δολοφονία, ότι δεν υπήρξε επαρκής συντονισμός των ερευνών, ότι οι βαλλιστικές εξετάσεις ήταν ανεπαρκείς, καθώς και ότι δεν ελήφθησαν καταθέσεις από ουσιώδεις μάρτυρες.

«Τα κατ’ ισχυρισμόν γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του Κουτλού Ανταλί δίδουν μερική υποστήριξη στον ισχυρισμό της αιτήτριας ότι η δολοφονία του συζύγου της σχετίζεται με τις δραστηριότητές του ως δημοσιογράφου. Επομένως ο ισχυρισμός της αιτήτριας ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από ή τουλάχιστον με την ανοχή κρατικών πρακτόρων, δεν μπορεί να απορριφθεί ως μη εκ πρώτης όψεως αβάσιμος», αναφέρει μεταξύ άλλων το Δικαστήριο στην απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή