Χάθηκε νωρίς η Μαρίκα Τζιραλίδου

Χάθηκε νωρίς η Μαρίκα Τζιραλίδου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα στο θέατρο και τον κινηματογράφο μάθαμε να τα ταυτίζουμε με σκηνοθέτες ή κάποιες ομάδες. Αν όμως δεν υπήρχαν ορισμένοι ηθοποιοί που υπηρετούν φιλότιμα τα οράματα, αυτά δεν θα αναδεικνύονταν. H Μαρίκα Τζιραλίδου ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. Ηθοποιός στιβαρή και χαμηλών τόνων αλλά και γλυκός άνθρωπος, ανήκε σε εκείνη τη γενιά των καλλιτεχνών που υπηρέτησε το όνειρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στην πιο ελπιδοφόρα εκδοχή του και την αμφισβήτηση του θεάτρου, όπως εκφράστηκε στο θέατρο της Νέας Ιωνίας και του «Ανοιχτού», και μετέπειτα του «Ελευθέρου Θέατρου».

Από τις πιο φιλότιμες εκπροσώπους της θεατρικής τέχνης που άνθισαν μετά την μεταπολίτευση, μεγάλωσε στα χρόνια της μετεμφυλιακής Αθήνας, όπου γεννήθηκε, άλλωστε, το 1943. Αν και ταλαιπωρήθηκε με την υγεία της τα τελευταία χρόνια, κράτησε τη μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο με αξιοπρέπεια χωρίς να χάσει ποτέ το χιούμορ που τη χαρακτήριζε και κυρίως το χαμόγελό της. Μέχρι τις τελευταίες της στιγμές, προχθές το βράδυ.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη, συνεργάστηκε από το 1966 ώς το 2003, με πολλές ομάδες και σχήματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα θεατρικά του τόπου, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του Θεάτρου της «Νέας Ιωνίας» και του «Ανοιχτού» με τον Γιώργο Μιχαηλίδη και στη συνέχεια του «Ελευθέρου θεάτρου».

Συνεργάστηκε επίσης με το θίασο του Φαίδωνα Γεωργίτση και της Μπέττυς Αρβανίτη, του Κώστα Καζάκου και της Τζένης Καρέζη («Διαμάντια και μπλουζ»), με την Εταιρεία Θεάτρου «Πράξη» στον «Μανδραγόρα», στις «Εκκλησιάζουσες» με τον Σ. Χατζάκη, κ.α. Στο θέατρο του Γ. Αρμένη εκτός από τον «Θείο Βάνια» όπου ερμήνευσε τη Μαρία Βασίλιεβνα, τελευταίο της ρόλο, συνεργάστηκε στα «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, στην «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, κ.α. Δούλεψε ακόμη με τους σημαντικότερους Ελληνες σκηνοθέτες και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι: Λ. Τριβιζάς, Σπ. Ευαγγελάτος, Γ. Χουβαρδάς, B. Παπαβασιλείου, I. Καμπανέλλης, Π. Μάτεσις, κ.ά.

Στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης εργάστηκε με τους: Π. Βούλγαρη, K. Αριστόπουλο, Π. Κοκκινόπουλο, B. Βαφέα, M. Καραμαγγιώλη, T. Ψαρρά, T. Μαρκετάκη, T. Παπαγιαννίδη, Φρ. Λιάπα κ.ά., ενώ η χροιά της φωνής της είναι ακόμη νωπή στους λάτρεις των ερτζιανών. Μουσικός παραγωγός στο Γ΄ Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, δούλεψε στο ραδιόφωνο και ως κειμενογράφος και ηθοποιός. Ηταν εκδότης του περιοδικού του «Ανοιχτού θεάτρου» και διευθύντρια στα «Πρόσωπα», ενώ έντονη υπήρξε και η συνδικαλιστική της δραστηριότητα. O Γιώργος Ιωάννου είχε προσδιορίσει την Αριστερά σαν μια διαρκή ευαισθησία. Αυτό ακριβώς ήταν η Μαρίκα Τζιραλίδου.

Ενας δύσκολος αποχαιρετισμός

Ηταν στ’ αλήθεια ηθοποιός η Μαρίκα Τζιραλίδου, που έφυγε αήττητη τη Δευτέρα το βράδυ από κοντά μας. Υπόδειγμα αξιοπρεπούς, ταλαντούχου και εργατικού καλλιτέχνη, δίδαξε νέα παιδιά, υπερασπίστηκε ήθος και αρχές σταθερά χωρίς εκπτώσεις, ακόμη και σε πολύ δύσκολες γι’ αυτήν περιόδους. Δεν έχασε ποτέ χιούμορ και χαμόγελο. Εζησε γεμάτα και από επιλογή λιτά, έχοντας για περιουσία της την αγάπη και βαθιά εκτίμηση εκλεκτών συναδέλφων της και καλών φίλων της. Πολύ δύσκολος ο αμείλικτος αποχαιρετισμός χθες στον Κόκκινο Μύλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή