Τι γραφει ο ξενος τυπος

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DER SΡΙΕGΕL

Γενναία προσφορά

Ο Ιρακινός ποδοσφαιριστής, παίκτης της εθνικής ομάδας της χώρας, Σαλίχ Τζαμπέρ προσφέρθηκε να παραδοθεί σε μια ομάδα αντικαθεστωτικών στην πατρίδα του, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι τρεις Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κρατούνται όμηροι. O ποδοσφαιριστής παίζει αυτήν τη στιγμή σε ρουμανική ομάδα της β΄ εθνικής, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο. «Αν πράγματι απελευθερωθούν οι τρεις απαχθέντες, προσφέρω εαυτόν ως αντάλλαγμα», δεσμεύθηκε χθες ο Τζαμπέρ σε συνέντευξή του σε ρουμανική αθλητική εφημερίδα. O ποδοσφαιριστής είχε καταφύγει στη Συρία επί προεδρίας Σαντάμ Χουσεΐν. H Ρουμάνα δημοσιογράφος Μαρί Ζαν Ιον, 32 ετών, ο κάμεραμάν της Σορίν Μισκόζι, 30 ετών, και ο 37χρονος ρεπόρτερ Οβίντιου Οχανεσιάν απήχθησαν στις 28 Μαρτίου από ομάδα εξτρεμιστών. Την περασμένη Παρασκευή, οι απαγωγείς απείλησαν μέσω βιντεοταινίας να εκτελέσουν τους ομήρους, σε περίπτωση που η Ρουμανία δεν αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

ΚΙCΚΕR

Πρωταθλήτρια πάλι

Καμιά δεκαριά μοναχικοί φίλαθλοι βρίσκονταν χθες το πρωί στη Σέμπενερ Στράσε, αλλά ούτε ένας ποδοσφαιριστής. «Σήμερα δεν έχει προπόνηση», δήλωσε ο προπονητής της Μπάγερν την Κυριακή στο Μόναχο και έδωσε ρεπό στους παίκτες μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. H σεζόν 2004-05 εκπνέει σε λίγες ημέρες και η πρωταθλήτρια Γερμανίας θα την ολοκληρώσει με τον 19ο τίτλο της. Μετά τη νίκη επί της Μπόχουμ με 3-1 και την απώλεια βαθμών της Σάλκε, το προβάδισμα των εννέα βαθμών και την καλύτερη διαφορά τερμάτων οι παίκτες της Μπάγερν δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στους πρόωρους πανηγυρισμούς. «Δεν παίξαμε ως πρωταθλητές, αλλά θα γίνουμε πρωταθλητές», ανέφερε ο Ρόι Μακάι. Ηδη το Σάββατο στο Καϊζερσλάουτερν θα μπορούσε να απονεμηθεί ο φετινός τίτλος. Απίστευτο κατόρθωμα, αν ανατρέξει κανείς στα ματς των περασμένων μηνών. Μέσα Μαρτίου, ύστερα από 25 αγωνιστικές, οι Βαυαροί υπολείπονταν τρεις βαθμούς σε σχέση με τη Σάλκε. Τι συνέβη λοιπόν; «H Σάλκε κατέρρευσε και εμείς ξεκινήσαμε ένα σερί», είναι η εξήγηση του Ολιβερ Καν.

LΕ ΜΟΝDΕ

Απόσχιση

Αδυνατώντας να διακριθούν στον στίβο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οι σκανδιναβικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι βρήκαν εναλλακτική λύση: σύστησαν δικό τους Τσάμπιονς Λιγκ. Στην προσπάθειά τους να μη θίξουν κανέναν στην περιοχή, αποφάσισαν να βαφτίσουν το πρωτάθλημά τους με το αγγλικό όνομα Ρόγιαλ Λιγκ. Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες από τα πρωταθλήματα Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας, που λήγουν το φθινόπωρο, ξαναβρίσκονται «κεκλεισμένων των θυρών», για να διεκδικήσουν τον τίτλο της καλύτερης ομάδας της Σκανδιναβίας. «H Ρόγιαλ Λιγκ δεν μπορούσε να ιδρυθεί σε καλύτερη στιγμή, όταν οι σύλλογοι της περιοχής αναζητούν τρόπους για να συμπληρώσουν τα έσοδά τους, αλλά και να διατηρήσουν τους παίκτες τους σε καλή φυσική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του μακρού χειμώνα στον Βορρά», λέει ο Τόμι Τεόριν, γ.γ. της σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Τα ποσά για τους νικητές δεν έχουν, όμως, καμία σχέση με τα αντίστοιχα του Τσάμπιονς Λιγκ και των άλλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. O νικητής της Ρόγιαλ Λιγκ, που θα αναδειχθεί στις 26 Μαΐου, θα φύγει με 12 εκατομμύρια κορώνες (1,47 εκατ. ευρώ). Το τίμημα που πρέπει να καταβάλει κάθε ομάδα για να συμμετάσχει είναι της τάξης των 150.000 ευρώ. Για την ώρα, φαβορί θεωρούνται η Ρόζεμποργκ από τη Νορβηγία και η σουηδική Γκέτεμποργκ.

ΒΒC WORLD SΕRVΙCΕ

Ανησυχία στη Ρενό

Παρά τη νίκη του Φερνάντο Αλόνσο στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, οι υπεύθυνοι της Ρενό δηλώνουν ανήσυχοι για την ταχύτητα της νέας Φεράρι. O Αλόνσο κατάφερε να αποκρούσει τις συνεχόμενες επιθέσεις του Μίχαελ Σουμάχερ και να κερδίσει τη νίκη, ωστόσο: «Το μονοθέσιό τους είναι προφανώς γρήγορο· για την ακρίβεια ήταν γρηγορότερο από 1,5 δευτερόλεπτο τον γύρο, αυτό τα λέει όλα», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της Ρενό, Πατ Σίμονς. «Μετά τον επόμενο αγώνα, στη Βαρκελώνη, θα είμαστε σε θέση να το αξιολογήσουμε καλύτερα», προσέθεσε. Παρεμφερή γνώμη εξέφρασε και ο προπορευόμενος στη βαθμολογία οδηγών, Φερνάντο Αλόνσο. «Μετά τρεις νίκες νιώθω σε πολύ πλεονεκτική θέση, αλλά και πάλι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν στη συνέχεια, καθώς η Φεράρι θα βελτιώνεται, ενώ και ο Ραϊκόνεν είχε πολύ καλή απόδοση μέχρι να εγκαταλείψει». O Πατ Σίμονς παραδέχθηκε ότι η διαφορά μεταξύ της Φεράρι και της Ρενό δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση μόνο το γεγονός ότι ο κινητήρας της Ρενό ήταν καταπονημένος από τον αγώνα του Μπαχρέιν. «Τα προβλήματα στον κινητήρα επηρέασαν την απόδοση του Φερνάντο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς για τη διαφορά δεν ευθύνεται μόνον αυτό. O κινητήρας του Φερνάντο είχε σοβαρή βλάβη από τον αγώνα στο Μπαχρέιν, αλλά ήμαστε υποχρεωμένοι να τον χρησιμοποιήσουμε, βάσει των νέων κανονισμών. Μειώσαμε την τελική ταχύτητα και το εύρος περιστροφής του κινητήρα». Ενα ακόμη στοιχείο που λειτούργησε υπέρ της Φεράρι ήταν τα ελαστικά της Μπριτζεστόουν, τα οποία σαφώς απέδωσαν στην Ιμολα καλύτερα από τα Μισελέν. «Δεν πρέπει να κρίνουμε με βάση ένα γύρο, αλλά στη μέση του αγώνα, όταν ο Μίχαελ προσπερνούσε τον Μπάτον, ουσιαστικά δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα ελαστικά. Πήγαινε όσο γρήγορα μπορούσε, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αντιμετώπιζαν πρόβλημα φθοράς στα ελαστικά. Χωρίς αμφιβολία, τα Μπριτζεστόουν λειτούργησαν πολύ καλά», παραδέχθηκε ο Πατ Σίμονς.

LΕ FΙGΑRΟ

Κύπελλο Γαλλίας στο μπάσκετ

Σε διάστημα δύο ημερών θα διεξαχθούν στη Νεβέρ και στη Λιμόζ οι προημιτελικοί και οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου Μπάσκετ της Γαλλίας. Τα δυο αυτά στάδια, εν είδει Final Four, θα αναδείξουν δύο νικητές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το κύπελλο στις 15 Μαΐου στο Μπερσί. Μετά τον αποκλεισμό της ASVEL και της Μανς, τα προγνωστικά είναι ανοιχτά σε κάθε πρόβλεψη. Το 2005 ήταν η χρονιά των ριζικών αλλαγών. Κατ’ αρχάς στο επίπεδο του παιχνιδιού, με το τέλος της κυριαρχίας της Πο-Ορτέζ, καθώς και στο επίπεδο του Κυπέλλου Γαλλίας, το οποίο υιοθέτησε μια νέα φόρμουλα. Αντιμέτωπη με το παράλογα φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα του Μαΐου, καθώς ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα και αρχίζουν τα πλέι οφ, η γαλλική ομοσπονδία αποφάσισε να συμπτύξει τους προημιτελικούς και τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Γαλλίας σε δύο ημέρες. Κατά συνέπεια, η Λιμόζ και η Νεβέρ θα αποτελέσουν το θέατρο δύο μίνι τουρνουά, στα οποία θα συμμετάσχουν από τέσσερις ομάδες. O νικητής κάθε Final Four θα παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του Μπερσί στις 15 Μαΐου, λίγο πριν από την έναρξη των πλέι οφ. Εάν η σύγκρουση αναμένεται αμφίρροπη, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε τον περσινό τελικό. H κάτοχος του τίτλου, Λε Μανς, και η Πο-Ορτέζ αποκλείστηκαν στους προκριματικούς από το Νανσί και τη Ντιζόν. Και καθώς η ASVEL (Λιόν Βιλερμπάν) αποκλείστηκε από τη Σαλόν σιρ Σον και η Παρί από την Μπρεστ, το ζήτημα του τίτλου μένει ανοικτό. H Στρασμπούρ, 4η στο πρωτάθλημα της A1, φέρεται ως το λογικό φαβορί, όμως οι τρεις διεκδικητές που την ακολουθούν στην κατάταξη, Σαλόν, Σολέ και Νανσί, δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα. Οι Αλσατοί θα αντιμετωπίσουν την a priori ασθενέστερη ομάδα από τις οκτώ, που βρίσκονται στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου. Ομως η Εβρέ, τρίτη στην A2, βρίσκεται σε πορεία ανόδου προς την πρώτη κατηγορία και έδειξε στον προηγούμενο γύρο ότι οι ομάδες της A1 δεν τη φοβίζουν, αποκλείοντας τη Χάβρη. O νικητής αυτού του αγώνα θα συναντήσει στον ημιτελικό τον νικητή της σύγκρουσης μεταξύ Γκραβλίν και Σαλόν στη Νεβέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή