Αποκηρύσσουν τον κ. Ειρηναίο

Αποκηρύσσουν τον κ. Ειρηναίο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πανορθόδοξος Σύνοδος, που συνήλθε χθες στο Φανάρι, αποφάσισε τη διαγραφή του ονόματος του κ. Ειρηναίου από τα Ορθόδοξα Δίπτυχα. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ειρηναίος δεν αναγνωρίζεται και δεν μνημονεύεται πλέον ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία. «Είμαι ο κανονικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων», δήλωσε ο κ. Ειρηναίος, καθώς αποχωρούσε από το Φανάρι. «Είναι Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων» δήλωνε λίγο αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, πλαισιωμένος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο καθώς και τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Η Σύνοδος των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και εκπροσώπων αυτών συνεσκέφθη επί της δημιουργηθείσης επ’ εσχάτων εν τη Εκκλησία των Ιεροσολύμων καταστάσεως, και κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων ήχθη εις την απόφασιν να απευθύνει αδελφικήν έκκλησιν προς τον Μακαριώτατον Πατριάρχην κ. Ειρηναίον όπως οικειοθελώς υποβάλη την παραίτησιν αυτού. Τούτο εζήτησεν η Σύνοδος, μη συνελθούσα ως δικαστήριον, ως θυσιαστικήν πράξιν προς ειρήνευσιν της Εκκλησίας», αναφέρει η απόφαση, την οποία ανέγνωσε ο κ. Βαρθολομαίος. Υπέρ του κ. Ειρηναίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας ενώ απείχαν από την ψηφοφορία ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας κ. Σάββας καθώς και οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Βαρύ κλίμα

Από το πρωί το κλίμα για τον κ. Ειρηναίο ήταν εξαιρετικά βαρύ. Στην εισήγησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ήταν σαφής. «Εν προκειμένω δε και ανεξαρτήτως υπαιτιότητος ή μη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, γεγονός πασιφανές είναι ότι έχει διαταραχθή τόσον ουσιωδώς η ειρήνη του κλήρου και του λαού της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ώστε είναι καταφανές ότι η αποκατάστασις την ειρήνης δεν δύναται να επέλθη χωρίς θυσίαν», τόνισε και πρόσθεσε: «H διχοστασία αυτή και ο σκανδαλισμός ούτος επιβάλλει εις τον Πατριάρχην Ειρηναίον, εφ’ όσον αδυνατεί να αποκαταστήσει την ενότητα, την υποχρέωσιν να αποσυρθή οικειοθελώς διά την ειρήνευσιν της Εκκλησίας».

Από την αρχή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συμπαρατάχθηκαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος. O κ. Χριστόδουλος επισήμανε ότι το δέον θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα συμφιλίωσης των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών, «αν και κάτι τέτοιο», είπε, «φαίνεται δύσκολο».

Στην ομιλία του ο κ. Ειρηναίος επιτέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον οποίο χαρακτήρισε προκατειλημμένο και πρότεινε να προεδρεύσει της Συνόδου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Σε μια σαφή αιχμή του για τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ειρηναίος κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι δέχεται «έξωθεν επιρροές». «Σας σέβομαι και να γνωρίζετε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επηρεάζεται από κανένα», απάντησε ο κ. Βαρθολομαίος. Ενταση προκλήθηκε όταν κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκάλεσε η στάση των Παλαιστινίων. Το πρωί απεστάλη στο Φανάρι επιστολή στενού συνεργάτη του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωνε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία της Αρχής με τον κ. Ειρηναίο σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται για την υπόθεση των ακινήτων του Πατριαρχείου. Μετά έντονο διπλωματικό παρασκήνιο από το γραφείο του Παλαιστινίου πρωθυπουργού απεστάλη δεύτερη επιστολή, με την οποία γινόταν μνεία της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο απεδέχθη την έκπτωση του κ. Ειρηναίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες οι αγιοταφίτες θα προχωρήσουν στην εκλογή τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου. Οπως δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «η τριμελής επιτροπή αρχιερέων που ανέλαβε τη διοίκηση του Πατριαρχείου, οφείλει να προχωρήσει στην εκλογή σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ιορδανικού νόμου που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή