O μητροπολίτης Πέτρας εξελέγη τοποτηρητής

O μητροπολίτης Πέτρας εξελέγη τοποτηρητής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου των Ιεροσολύμων εξελέγη χθες ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Κορνήλιος, 71 ετών, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Συνόδου. Την ίδια ώρα ο κ. Ειρηναίος δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι παραμένει ο νόμιμος Πατριάρχης και χαρακτήρισε παράνομη την Σύνοδο. Αρνήθηκε μάλιστα να παραδώσει το ελληνικό διπλωματικό διαβατήριό του, όταν υπάλληλος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό την πατριαρχική κατοικία. Μέσω του δικηγόρου του κ. Φρ. Ραγκούση ζήτησε να του κοινοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία του αφαιρείται το διαβατήριο και του επιδίδεται νέο στο οποίο αναφέρεται ως «Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων». H Αθήνα, πάντως, πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής για την αλλαγή του διαβατηρίου του κ. Ειρηναίου. «Εφόσον εξεδόθη η απόφαση της Πανορθόδοξης Συνόδου και είναι πλέον Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων δεν είναι δυνατόν να φέρει διπλωματικό διαβατήριο με την παλαιά ιδιότητά του», υπογράμμιζαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου συμμετείχαν δεκαέξι από τα δεκαοκτώ μέλη της, μεταξύ των οποίων και δύο από τους έως χθες υποστηρικτές του κ. Ειρηναίου. Απουσίαζαν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο οποίος εισήχθη χθες σε νοσοκομείο, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης κ. Φώτιος, που παραμένει ο τελευταίος υποστηρικτής του. Υποψήφιοι για τη θέση του τοποτηρητή ήταν ο πρώτος τη τάξει Μητροπολίτης Καισαρείας κ. Βασίλειος και ο Πέτρας κ. Κορνήλιος. O κ. Κορνήλιος συγκέντρωσε δέκα ψήφους έναντι πέντε του κ. Βασιλείου. O τελευταίος, που φέρεται να υποστηρίχθηκε από την ομάδα του Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, μόλις άκουσε το αποτέλεσμα, παρακάλεσε να μην δημοσιοποιηθεί. Μετά σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Συνόδου και σε μια κίνησή τους να καταδείξουν την ενότητα της Αδελφότητας ανακοινώθηκε ότι η εκλογή του κ. Κορνηλίου ήταν ομόφωνη. Τον τοποτηρητή συνεχάρη τηλεφωνικώς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παν. Σκανδαλάκης, επισημαίνοντάς του «την ιστορική ευθύνη και το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή