Ενας ιός «δολοφόνος» των καρκινικών κυττάρων

Ενας ιός «δολοφόνος» των καρκινικών κυττάρων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κοινός ιός, ακίνδυνος για τους ανθρώπους, έχει την ικανότητα να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα στο σώμα, ανοίγοντας το δρόμο για νέα θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών. O ιός, που έχει ονομασθεί συγγενής αδενοϊός τύπου 2, ή AAV-2, συναντάται σε παρασιτική μορφή στο 80% του ανθρώπινου πληθυσμού.

Χωρίς παρενέργειες

«Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο AAV-2, που μολύνει την πλειοψηφία του πληθυσμού, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες, έχει την ικανότητα να σκοτώνει πολλά είδη καρκινικών κυττάρων, αφήνοντας ανέπαφα τα γειτονικά υγιή κύτταρα», εξηγεί ο καθηγητής Κρεγκ Μάιερς, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι ο ιός AAV-2 αναγνωρίζει τα νεοπλασματικά κύτταρα, ως ανώμαλα και τα καταστρέφει. Αυτό σημαίνει ότι ο AAV-2 έχει μεγάλες δυνατότητες ως αντικαρκινικός παράγοντας», ανέφερε ο δρ Μάιερς σε χθεσινή του ανακοίνωση. O δρ Μάιερς τόνισε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από τον ιό AAV-2 και εμφανίζουν και ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV, που προκαλεί καρκίνο, αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με μικρότερη συχνότητα από ότι οι γυναίκες που δεν έχουν προσβληθεί από τον AAV-2.

O AAV-2 είναι μικρός ιός, που αδυνατεί να αναπαραχθεί χωρίς τη βοήθεια άλλου ιού. Με τη βοήθεια δεύτερου ιού, όμως, ο AAV-2 αποκτά την ικανότητα να σκοτώνει κύτταρα. Για τη μελέτη τους, ο δρ Μάιερς και οι συνάδελφοί του μόλυναν ομάδα ανθρώπινων κυττάρων με τον ιό HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αμέσως μετά, μόλυναν τα κύτταρα αυτά, αλλά και άλλα υγιή, με τον ιό AAV-2. Εξι ημέρες αργότερα, όλα τα μολυσμένα με HPV κύτταρα είχαν πεθάνει. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε η μελέτη όταν χρησιμοποιήθηκαν νεοπλασματικά κύτταρα του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας και φολιδωτά κύτταρα. Ολοι οι καρκίνοι αυτοί αφορούν τα επιθήλια κύτταρα, όπως τα κύτταρα του δέρματος και άλλα, που περιβάλλουν τα όργανα του σώματος. «Μία από τις πιο ελπιδοφόρες διαπιστώσεις είναι το γεγονός ότι ο AAV-2 δεν φαίνεται να έχει επιβλαβείς παρενέργειες στα υγιή κύτταρα. Τόσες πολλές αντικαρκινικές θεραπείες είναι εξίσου τοξικές για υγιή κύτταρα, όσο και για τα νεοπλασματικά. Μία θεραπεία, που θα μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ υγιών και καρκινικών κυττάρων θα είναι λιγότερο δυσάρεστη για τους ασθενείς», κατέληξε ο δρ Μάιερς.

Ο ιός AAV-2 έχει γίνει αντικείμενο εντατικής μελέτης, ως γονιδιακός θεραπευτικός παράγων, ένας ιός δηλαδή, που θα μεταφέρει ειδικά θεραπευτικά γονίδια στα πάσχοντα σημεία του σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή