Το εργασιακό ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και στη Βουλή

Το εργασιακό ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο και στη Βουλή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα άρχισε χθες στο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την κυβέρνηση αποφασισμένη για ρήξεις, απέναντί της το σύνολο των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, αλλά και του συνδικαλιστικού κόσμου. Αν και η παρουσία των διαδηλωτών χθες γύρω από τη Βουλή ήταν μάλλον ισχνή, το θερμόμετρο είναι ανεβασμένο, όπως φάνηκε από την αρχή κιόλας της συνεδριάσεως με την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. E. Βενιζέλου.

Ο υπουργός γνωστοποίησε με την έναρξη της συζητήσεως τις αλλαγές που ήδη έχει προαναγγείλει. Μάλιστα έκανε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας το νομοσχέδιο στο σκέλος των συντάξεων χηρείας. Για να προλάβει τις αντιδράσεις που ήδη ακούσθηκαν για περικοπή συντάξεων, κατέστησε σαφές ότι όποιες ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξακολουθούν να ισχύουν και με το νέο και για τις ήδη επεκταμένες και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις (λ.χ. περιπτώσεις λήψεως δύο συντάξεων). «Ουσιαστικά αποδέχεστε όλες τις τροπολογίες που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ και συνιστά ατόπημα η σημερινή απόπειρα παραπλάνησης», παρενέβη ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τον υπουργό να κάνει αποδεκτές τις θέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και να αποσύρει το νομοσχέδιο. «Ανοίγετε πόλεμο με την εργατική τάξη και θα το πληρώσετε όπως το πλήρωσε και το ΠΑΣΟΚ», επισήμανε ο κ. Δ. Τσιόγκας (KKE), ενώ ο κ. I. Δραγασάκης (ΣΥΝ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τη φράση «Περισσότερη δουλειά με λιγότερα λεφτά».

Προβληματισμούς και όχι ενστάσεις εκφράζει εν τω μεταξύ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με πλέον σημαίνοντα αυτόν για τη συμμετοχή του κοινωνικού επιθεωρητή ως πέμπτου μέλους της Επιτροπής Διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο ρόλος του οποίου αποκτά ιδιαίτερη και καταλυτική σημασία, αφού τα άλλα τέσσερα μέλη μοιράζονται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. O προβληματισμός, σημειώνει το Ε.Σ. δημιουργείται από το ότι κατά κανόνα οι κοινωνικοί επιθεωρητές έχουν ελεγκτικά καθήκοντα, που δεν συμβιβάζονται ευχερώς με την επίλυση συλλογικών διαφορών εργασίας και μάλιστα με χαρακτήρα υποχρεωτικής απόφασης. O υπουργός Απασχόλησης έσπευσε να απαντήσει ότι όλα αυτά έχουν κριθεί με ισχύουσες ήδη διατάξεις νόμων με τις οποίες ανατίθενται στους κοινωνικούς επιθεωρητές πολλά ακόμη καθήκοντα και αρμοδιότητες πολύ πέραν των ελεγκτικών. Επικαλέσθηκε συγκεκριμένα το νόμο 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και το νόμο 2639/98 του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους ανατίθεται στους κοινωνικούς επιθεωρητές να παρεμβαίνουν συμφιλιωτικά για την επίλυση των αναφυομένων ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας. Μάλιστα ο υπουργός κατέθεσε πίνακα και επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με το σύνολο των εργατικών διαφορών από το 1999 ώς το 2003, από τις οποίες προκύπτει ότι πέραν του 50% των περιπτώσεων επιλύθηκαν συμβιβαστικώς από τον κοινωνικό επιθεωρητή κατά την ενώπιόν του αγωγή των υποθέσεων.

Το Ε.Σ. διατυπώνει εξάλλου ενστάσεις για ανυπαρξία ρυθμίσεως που να διακρίνει αν η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα εργασίας, σε περίπτωση πενθημέρου απασχολήσεως. γεννά δικαίωμα προσαυξήσεως του ημερομισθίου είτε χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή