Σελιδοδεικτες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί αυτό το διάστημα να φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση του Ντ. Χόκνεϊ με τα χαρακτικά που φιλοτέχνησε για εκδόσεις βιβλίων, αλλά υπάρχουν και πολλοί Ελληνες χαράκτες που μας έδωσαν εξώφυλλα – έργα τέχνης. Ενας από αυτούς είναι ο Αιγυπτιώτης Γιώργης Δήμου, «που μαζί με τον Γιάννη Μόραλη είναι σήμερα οι μόνοι επιζώντες της πρώτης εκείνης ομάδας νεαρών σπουδαστών της ΑΣΚΤ». Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης φιλοξένησε πέρυσι έκθεση με τα έργα του. H έκθεση μπορεί να τελείωσε, μένει όμως η έκδοση του MIET («πιστού θεράποντα του έντυπου κειμένου») με τον τίτλο «Γιώργης Γ. Δήμου – Χαρακτικά / Σχέδια – Κείμενα / Επιστολές».

«Το ταλέντο του βρήκε καίρια και φυσιολογική διέξοδο στην περίφημη εβδομαδιαία επιθεώρηση La Semaine gyptienne, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται με ένα σχέδιο του Παλαμά και με ένα θαυμάσιο σκίτσο του Καβάφη, και λίγο αργότερα στην “Πρωτοπορία” και στους “Νέους Πρωτοπόρους”, περιοδικά για τα οποία επίσης φιλοτεχνεί εξώφυλλα, βινιέτες και εικονογράφηση», σημειώνει ο διευθυντής του MIET Διονύσης Καψάλης. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1911 και ακολούθησε τις προπολεμικές και μεταπολεμικές περιπέτειες της Αριστεράς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1965. H έκδοση, κομψή και διακριτική, όπως τα χαρακτικά του Γιώργη Δήμου, είναι ένα ξεφύλλισμα της ζωής και του έργου του χαράκτη. Χρονολόγιο, εξώφυλλα βιβλίων (ανάμεσά τους του Στρατή Τσίρκα, της Λένας Βοΐσκου, του Κώστα Βάρναλη, της Ελλης Αλεξίου, και μερικά από τα πολλά έργα του: πορτρέτα, σκηνές καθημερινής ζωής -στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο- στιγμές πολέμου και εξορίας.

Αλλά διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την έκδοση του MIET θα αντιληφθεί ότι ο Γιώργης Δήμου δεν εκφράζεται μόνο με τη χαρακτική. Και οι λέξεις είναι εργαλείο στα χέρια του. Ετσι, το μεγάλο αυτοβιογραφικό κείμενο που δημοσιεύεται παραπέμπει στις μυρωδιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, έτσι όπως τις μάθαμε, χρόνια αργότερα, από τον φίλο του Στρατή Τσίρκα. Κι ο ίδιος στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» παραπέμπει, άλλωστε, στο αυτοβιογραφικό του κείμενο: «Αντίθετα απ’ τη μητέρα του, την κυρα-Περσεφόνη. Εξήντα χρόνια αργότερα, ο μελλοντικός συγγραφέας θα τη μετεμψυχώσει στο πετσί της Αριάγνης, μιας από τις κεντρικές ηρωίδες των “Ακυβέρνητων Πολιτειών”. Τον κυρ-Κώστα, τον πατέρα του, θα τον παρουσιάσει επεισοδιακά σαν άντρα της Αριάγνης, αλλάζοντάς του το επάγγελμα», έλεγε ο Γ. Δήμου στο περιοδικό «διαβάζω». Ενα μικρό βιβλιαράκι, που αναδεικνύει μια εποχή, μια τέχνη, πολλούς πρωταγωνιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή