O Γ. Χωραφάς πρόεδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

O Γ. Χωραφάς πρόεδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ελληνογάλλος ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς είναι ο νέος πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρεις μήνες μετά την παραίτηση του Παντελή Βούλγαρη (12/05) και την κρίση που βάθυνε στον κινηματογραφικό χώρο, το ΥΠΠΟ βρίσκει στο πρόσωπο του διεθνούς καλλιτέχνη την εφαρμογή της πολιτικής την οποία -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση- «έχει χαράξει εδώ και ενάμιση χρόνο». Και συνεχίζει στο ίδιο στομφώδες ύφος: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του και διεκδικεί με αξιώσεις το αύριό του στη διεθνή κινηματογραφική κλίμακα».

Εν αντιθέσει με τις μεγαλοστομίες του ΥΠΠΟ, ο νέος πρόεδρος εμφανίστηκε σεμνός και μετρημένος σε χθεσινή επικοινωνία του με την «K»: «Αρχίσαμε να συζητάμε το ενδεχόμενο να αναλάβω τη θέση πριν από μερικές ημέρες. O «ρόλος» μού άρεσε και τον δέχτηκα», είπε ο Γ. Χωραφάς. «Για μένα είναι μεγάλη πρόκληση. Οπως αγαπάω το σινεμά, αγαπάω και τις γιορτές του σινεμά. Οι δικές μου υποχρεώσεις και αποφάσεις δεν είναι τόσο κρίσιμες όσο εκείνες της διευθύντριας του Φεστιβάλ, της Δέσποινας Μουζάκη. O ρόλος μου είναι περισσότερο εκείνος του “master of ceremonies” (τελετάρχη). Ολες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, τέλος Σεπτεμβρίου».

Εχουν ήδη προηγηθεί συζητήσεις και «ανταλλαγές ιδεών», όπως παραδέχεται ο κ. Χωραφάς. «Υπάρχουν πράγματα που έχουν προχωρήσει. Πρόθεση είναι να ενισχυθεί το προφίλ που έχει ήδη ο θεσμός. Τόσο το διεθνές όσο και το ελληνικό, αλλά και να ενδυναμωθεί η σχέση της ελληνικής με την διεθνή κινηματογραφική σκηνή». Καταλήγοντας, υπογραμμίζει: «H πρώτη μου επαφή με τους συνεργάτες του Φεστιβάλ ήταν πολύ θετική: Εργάζονται εντατικά, με στόχο και όραμα».

Ο νέος πρόεδρος γεννήθηκε το 1952 στο Παρίσι όπου και κατοικεί μόνιμα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Γιος του μαέστρου Δημ. Χωραφά έχει πλούσια θεατρική και κινηματογραφική εμπειρία. Αποφοίτησε από το Conservatoire National Superieur d’ Art Dramatique de Paris, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Πίτερ Μπρουκ («Μαχαμπαράτα»), τον Αντουάν Βιτέζ («Φαίδρα»), τον Μιχάλη Κακογιάννη («Αντώνιο και Κλεοπάτρα»). Οι κινηματογραφικοί του ρόλοι τον έχουν φέρει αρκετές φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αναδειχθεί σε κατεξοχήν πρωταγωνιστή του ελληνικού κινηματογράφου: Από τις αρχές του ’90 και το «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» (Λουκία Ρικάκη). Ακολούθησαν δύο συνεργασίες με τον Ανδρέα Πάντζη που έχουν αποδώσει δυο βραβεία ερμηνείας, στη «Σφαγή του κόκορα» και στο «Τάμα». Το «Πέπερμιντ» (Κώστας Καπάκας) και η «Πολίτικη κουζίνα» (Τάσος Μπουλμέτης). H πιο πρόσφατη εμφάνισή του είναι στην κωμωδία του Γρηγόρη Καραντινάκη «Χορωδία του Χαρίτωνα», που θα βγει στις αίθουσες τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το διεθνές προφίλ του νέου προέδρου, τόνισε σε δηλώσεις της και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δ. Μουζάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή