«Ευμενίδες» του Τόλε με μορφή κοντσερτάντε στο Ηρώδειο

«Ευμενίδες» του Τόλε με μορφή κοντσερτάντε στο Ηρώδειο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επρεπε να φτάσει τέλος του καλοκαιριού 2005, τέλος των φετινών εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο, για να δούμε την πολυαναμενόμενη «Οπερα της Γης». Τη διεθνή παραγωγή που επρόκειτο να παρουσιαστεί πέρυσι στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, σε μια συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Ορχήστρας Χρωμάτων και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν (λόγω οικονομικών προβλημάτων και κακού προγραμματισμού της Π.Ο.). H πρεμιέρα της όπερας του Αλβανού συνθέτη Vasil Tole «Ευμενίδες» (αποτέλεσμα των διεθνών διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «Οπερα της Γης») αναβλήθηκε, για να παρουσιαστεί τελικά την ερχόμενη Παρασκευή (30/9) και Σάββατο (1/10) στο Ηρώδειο. Την Ορχήστρα Χρωμάτων θα διευθύνει ο Τούρκος μαέστρος Alpaslan Ertungealp με συντελεστές μουσικούς από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ελλάδα και το Μεξικό.

Πριν από επτά χρόνια ο Γιώργος Κουρουπός συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Χρωμάτων συνέλαβε την ιδέα του σχεδίου «Οπερα της Γης». Εγιναν διαδοχικοί διαγωνισμοί στο πλαίσιο των Διεθνών Διαγωνισμών «Δημήτρης Μητρόπουλος» (σε τρεις φάσεις) για να καθοριστεί ο συνθέτης, ο μαέστρος και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες (τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά επρόκειτο να αναλάβει ο Γιάννης Κόκκος, όμως εν τέλει η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή κοντσερτάντε…).

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος και υπερήφανος που ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Αλβανίας ο Βασίλ Τόλε αλλά και ο διακεκριμένος ανά την Ευρώπη μαέστρος Alpaslan Ertungealp συμμετέχουν σε αυτή την παραγωγή. Παρά τα προβλήματα το σχέδιο ανταποκρίνεται σε αυτό που είχα οραματιστεί αν και πρέπει να αναφέρω μια μεγάλη αδικία: ότι η Ορχήστρα Χρωμάτων έχει μείνει απλήρωτη τους τελευταίους οκτώ μήνες» επισήμανε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κουρουπός.

Για τη σύνθεσή του μίλησε ο Βασίλ Τόλε: «H μουσική είναι σύγχρονη αλλά καθόλου επιθετική προς το κοινό. Σέβεται απόλυτα το έργο του Αισχύλου και ακολουθεί την ενότητα μουσικής, χορού και λόγου». Δωρεάν εισιτήρια για τις παραστάσεις θα διατεθούν σε μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Πληροφορίες: τηλ.: 210-88.94.860.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή