O πρωθυπουργός απέπεμψε τον Μαρκογιαννάκη

O πρωθυπουργός απέπεμψε τον Μαρκογιαννάκη

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραίτηση εξανάγκασε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη, μετά την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο εμφανιζόταν ο πρώην υφυπουργός να αποκαλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινό «ανόητο» και «αγράμματο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού, ο οποίος έντονα εκνευρισμένος υπενθύμισε στους συνεργάτες του την πάγια εντολή του να μην εμπλέκονται υπουργοί και βουλευτές σε ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς. Προηγήθηκαν ωστόσο μακρές διαβουλεύσεις, καθώς ο υφυπουργός επέμενε μέχρι τέλους (και στη δήλωση παραίτησης) ότι επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής ιδιωτικής συνομιλίας και όχι απόσπασμα δημόσιας συνομιλίας του, όπως εμφανίστηκε σε ΜΜΕ. Τελικώς, ωστόσο, κρίθηκε ότι ήταν αδύνατη η παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς θα πυροδοτούσε επικίνδυνη κρίση στις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη και αποφασίστηκε να του ζητηθεί η παραίτησή του. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη σημειώθηκε ώρες πριν από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στην οποία η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα έδινε εξηγήσεις για την υπόθεση των Πακιστανών, η οποία είχε προκαλέσει και ένταση στις σχέσεις της με τον κ. Λινό.

Υπέρ της αποπομπής του υφυπουργού, τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γ.Γ. της Κ.Ε., Βαγγ. Μεϊμαράκης. Η κατατόμηση του κ. Μαρκογιαννάκη εκτιμάται ότι απομακρύνει για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί άμεσου ανασχηματισμού.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του Alpha, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος μνημόνευσε ρεπορτάζ εφημερίδας των Χανίων, σύμφωνα με το οποίο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στην Κρήτη, ο υφυπουργός καταφέρθηκε με τους παραπάνω προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Λινού.

Κατά πληροφορίες, λίγα λεπτά αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και του ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με τα εις βάρος του καταγγελλόμενα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μαρκογιαννάκης διαβεβαίωσε τον υπουργό Επικρατείας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στον κ. Λινό με τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν. Κατόπιν τούτου, συμφωνήθηκε να διαψεύσει ο κ. Μαρκογιαννάκης με γραπτή δήλωσή του τα σχετικά ρεπορτάζ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός Μega μετέδωσε ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο, παρά τα προβλήματα ήχου που παρουσίαζε, ακουγόταν ευκρινώς το σχετικό απόσπασμα με τις αιχμηρές αναφορές του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης εναντίον του κ. Λινού.

«Σέβομαι τον θεσμικό ρόλο ακόμη και του υβριστού και δεν κάνω κανένα σχόλιο», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Λινός.

Μητσοτάκης – Αλογοσκούφης

Εν τω μεταξύ, την ευαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Σε δηλώσεις του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι προσυπογράφει την άποψη του υπουργού Οικονομίας για ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τις ΔΕΚΟ, ενώ εκτίμησε ότι εάν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προχωρήσει γρήγορα, τότε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2006». Ταυτοχρόνως, για πρώτη ίσως φορά τόσο «γενναιόδωρα», ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι «το 2006 θα δοκιμαστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που έκανε με δηλώσεις του αμέσως μετά για φορολόγηση των κερδών τα οποία προκύπτουν από κερδοσκοπικές τάσεις στο Χρηματιστήριο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν λίγο αργότερα πως ούτε στις προθέσεις, αλλά ούτε και στον προγραμματισμό του υπουργείου περιλαμβάνεται σκέψη για φορολόγηση κερδών από το Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή