Παραγράφεται η κατηγορία κατασκοπείας

Παραγράφεται η κατηγορία κατασκοπείας

7' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγράφηκε στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης το αδίκημα της κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα) με το οποίο διώκετο ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης από τον Φεβρουάριο του 2002 και με βούλευμα τώρα προτείνεται να παύσει οριστικά η εις βάρος του ποινική δίωξη.

Πρόκειται για μια παραγραφή-κόλαφο για την ελληνική Δικαιοσύνη, που κατά τα άλλα διέρχεται περίοδο αυτοκάθαρσης, κυρίως γιατί αυτή μεθοδεύτηκε επί μία τετραετία με δικονομικά τερτίπια και πρωτοφανείς υπεκφυγές τεσσάρων ανακριτών, που αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη παρά τις αλλεπάλληλες εισαγγελικές υποδείξεις. Αρνήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής να συγκεντρώσουν τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ αλλά και τα στοιχεία που διαθέτουν οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας για τη δραστηριότητα του κ. Σ. Κόκκαλη ως πληροφοριοδότη του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αρνήθηκαν να ανοίξουν επίμαχους λογαριασμούς, ενώ απέφυγαν να εξετάσουν σημαντικούς μάρτυρες αφήνοντας την κατηγορία να ολισθαίνει προς την παραγραφή.

Αραγε θα ελεγχθεί κάποιος για τη μεθόδευση της παραγραφής και για την τριτοκοσμικού τύπου δικαστική «διαχείριση» μιας σπουδαίας, κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπόθεσης;

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων (στις 23-12-2005) το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 4001/2005, ένα κείμενο δυόμισι μόλις σελίδων, παύει οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη για την πράξη της κατασκοπείας που φέρεται να τελεστηκε από 1-1-1980 μέχρι 23-12-1990 λόγω παραγραφής (παρέλευση 15ετίας από την τέλεση του αδικήματος). Για, δε, την τελευταία εβδομάδα του 1990 (από 24 έως 31-12-90) αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί στο ακροατήριο η ίδια κατηγορία και ζητεί να μη γίνει «εβδομαδιαία» κατηγορία για κατασκοπεία. Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο που συγκροτήθηκε από τους δικαστές Αργυρώ Βασιλομανωλάκη (πρόεδρο), Σοφία Λιγνού και Αναστάσιο Αναστασίου και το οποίο απεδέχθη την εισήγηση (από 17 Δεκεμβρίου 2005) του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δημητρίου Γκύζη.

Στην εισήγηση του κ. Γκύζη, περιγράφεται η δαιδαλώδης διαδρομή της δικογραφίας από το 2002, η σθεναρή άρνηση των ανακριτών να αναζητήσουν στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά και η διαφαινόμενη βούλησή τους να απαλλάξουν τον κ. Κόκκαλη από το ταπεινωτικό αδίκημα, δίχως όμως να αγγίξουν τη δικογραφία και το καυτό περιεχόμενό της…

Το ενδιαφέρον στην εισήγηση του κ. Γκύζη έγκειται στο γεγονός ότι διαπιστώνει πως ο τελευταίος ανακριτής, ο 2ος ειδικός ανακριτής κ. Δ. Οικονόμου, αρνήθηκε να προβεί σε ειδικές ανακριτικές πράξεις που του παραγγέλθηκαν, ενώ κάλεσε ως μάρτυρες πρόσωπα, όπως αναφέρει, με ενδεχόμενη ευθύνη. Πρόκειται για τους Γιάννο Παπαντωνίου, πρώην υπουργό Αμυνας, και Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, τέως διοικητή της ΕΥΠ, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Κόκκαλη, διαφημίζοντας μάλιστα και την πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα!

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γκύζης, που λέγεται ότι συγκεντρώνει την εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο του στηλιτεύει τους χειρισμούς του 2ου ειδικού ανακριτή, επισημαίνει τις παραλείψεις στην ανάκριση (που δεν έγινε) και διαφωνεί με την αρχειοθέτηση της κατηγορίας της κατασκοπείας.

Ομως, θεωρεί ματαία την απαίτηση της επίλυσης της διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτού, σημειώνοντας: «… Φρονούμε ότι η έστω υπέρ των απόψεών μας επίλυση της ανωτέρω διαφωνίας ουδέν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της επικείμενης συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής…».

Από τον Φεβρουάριο του 2002

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για κατασκοπεία ασκήθηκε εις βάρος του κ. Κόκκαλη τον Φεβρουάριο του 2002 από τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το αδίκημα αποχωρίστηκε τον Ιούνιο του 2005 από τη δικογραφία, που περιλαμβάνει άλλα οκτώ κακουργήματα συναρτώμενα – κυρίως με την υπόθεση του ρωσικού Λόττο (απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, απάτη ενώπιον δικαστηρίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία κ.ά.).

Στη δικογραφία ο κ. Κόκκαλης περιγράφεται ως ο στρατολογημένος από τη ΣΤΑΖΙ πράκτορας «Ρόκκο» με αριθμό μητρώου XV 953/1963. H ΣΤΑΖΙ οργάνωσε την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1965 αναπτύσσοντας δραστηριότητες ως αντιπροσώπου ανατολικογερμανικών εταιρειών και η ίδια οργάνωσε και έθεσε σε εφαρμογή, περί τις αρχές της δεκαετίας του 1980, την κωδική επιχείρηση «Κασκαντέρ» (ριψοκίνδυνος). «Δι’ αυτής σκοπείτο η μέσω του κατηγορουμένου διείσδυση της ΣΤΑΖΙ σε κυβερνητικούς και εν γένει πολιτικούς κύκλους της χώρας μας προκειμένου ο πρώτος να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούσαν τόσο σε αυτή όσο και στους συμμάχους της στο NATO, ιδίως στις ΗΠΑ, τις οποίες στη συνέχεια θα διαβίβαζε στις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των συμμάχων της. H επιχείρηση αυτή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και διήρκεσε μια περίπου δεκαετία, από το 1980 μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος…».

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ακολούθησαν και νέες αποκαλύψεις από τα αρχεία SIRA (ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών της ΣΤΑΖΙ στην οποία περιέχονται πληροφορίες και αναφορές υψηλόβαθμων πρακτόρων), από τα αρχεία Rosenholr (τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που απέκτησε η CIA), από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κ.ά. Ολα δείχνουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο κατάσκοπος «Kaskade» και μετέπειτα «Krokus» με τον κωδικό αριθμό XV/3149/84 «που έδινε στοιχεία και πληροφορίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, για το ΠΑΣΟΚ, για την ΚΥΠ και για τη CIA».

O 2ος ειδικός ανακριτής, αντί να αναζητήσει όλα τα αρχεία με συνδρομή, αντί να επιδιώξει να διαπιστώσει αν ο κ. Κόκκαλης προσέβαλε το κρατικό απόρρητο, είτε μέσω πολιτικών σχέσεων που διατηρούσε είτε μέσω κρατικών συμβάσεων που από τότε εκτελούσε είτε μέσω διασυνδέσεών του με παράγοντες της ΚΥΠ, θεώρησε χρήσιμο να καλέσει… ως μάρτυρες υπεράσπισης έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και έναν πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

«Σιβυλλικές καταθέσεις»

Για τις καταθέσεις τους ο κ. Γκύζης γράφει: «Οι σιβυλλικές καταθέσεις των Ιωάννη Παπαντωνίου («εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμβαλλόμενες με επιχειρήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη να λάβουν γνώση οι τελευταίες κρατικών μυστικών») και Λεωνίδα Βασιλικόπουλου («εξάλλου ο Σωκράτης Κόκκαλης την εποχή που οι εφημερίδες γράφανε αυτά τα πράγματα είχε την απόλυτη αποδοχή από το επίσημο ελληνικό κράτος με ένα πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων») καθιστούσαν αναγκαία τη διασταύρωση/επαλήθευση όλων των ανωτέρω αρνητικών καταθέσεων, που σημειωτέον προέρχονται από μάρτυρες με ενδεχόμενη ευθύνη».

Ο ανακριτής αρνήθηκε τη διασταύρωση, όπως επίσης αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ, το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αρμόδιοι αυτοί φορείς για την προστασία του απορρήτου του κράτους έχουν συλλέξει και ερευνήσει τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ σε σχέση με τον κ. Κόκκαλη, αν έχουν εκδώσει πορίσματα κ.ά. Απέφυγε, επίσης, να ζητήσει με συνδρομή να ελέγξει την κίνηση λογαριασμών του κ. Κόκκαλη την επίμαχη δεκαετία, για να διαπιστωθεί ή όχι ο δίαυλος επαφής του με τη ΣΤΑΖΙ.

Μετά ταύτα στη Δικαιοσύνη μένει το ανεξίτηλο στίγμα της παραγραφής, στον κ. Κόκκαλη το «ένδοξο» παρελθόν του και στα αρχεία, που είναι διαθέσιμα σε ερευνητές, ιστορικούς, δημοσιογράφους κ.ά., μένουν ο Ρόκκο που έγινε Kaskade και Krokus, οι κωδικοί και οι «αναφορές» εν μέσω πληροφοριών και business.

Σε ό,τι δε αφορά τους ανακριτές που χειρίσθηκαν την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Γ. Πουρνάρας (που ήταν ταυτόχρονα και αθλητικός δικαστής) ουδέν στοιχείο αναζήτησε, έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις και τον Δεκέμβριο του 2003 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο έπραξε και ο διάδοχός του κ. Γ. Βλάχος, σημερινός γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πέραν του ότι διατύπωσε αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία, αποστεωμένα για να απορριφθούν και να μην αποσταλούν, ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεσή του από την υπόθεση όταν το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας κατέθεσε αίτημα για πειθαρχικό και ποινικό έλεγχό του.

Η υπόθεση πέρασε έτσι στα χέρια της 2ης ειδικής ανακρίτριας κ. Σταματίας Πετσάλη, τον Μάρτιο του 2005, οι απόπειρες της οποίας -για άνοιγμα λογαριασμών- αναχαιτίσθησαν από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Νικολούδη, αρμόδιο -τότε- για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Η θητεία της κ. Πετσάλη έληξε τον Σεπτέμβριο του 2005 και η ανακρίτρια έφυγε ανακουφισμένη, έχοντας υποστεί, όπως φημολογείται, αφόρητες πιέσεις. O τέταρτος στη σειρά ανακριτής, ο κ. Δ. Οικονόμου, που ανέλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την ίδια υπόθεση, λέγεται πως και αυτός προσέκρουσε στον νέο εισαγγελέα συνδρομών, τον κ. K. Καρούτσο, ο οποίος διεβίβασε στην Ελβετία αίτημα «κολοβό» για άνοιγμα λογαριασμών του κ. Κόκκαλη για την κατηγορία της απάτης και όχι της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τα αιτήματα, όπως ανεμένετο απερρίφθησαν, ενώ ο κ. Οικονόμου διέκρινε στα πρόσωπα των κ. Παπαντωνίου και Βασιλικόπουλου τους ιδανικούς μάρτυρες για την κατασκοπεία, παραλείποντας ουσιώδεις μαρτυρίες και αποφεύγοντας κρίσιμες ανακριτικές πράξεις.

Στη συνέχεια έκλεισε την κατασκοπεία με τυπικές κλήσεις, για να διαπιστωθεί ότι ήδη είχε παραγραφεί το αδίκημα, πιθανότατα από το 2004 (συμπλήρωση 15ετίας), αν ληφθεί υπόψη ότι το καθεστώς έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989 και ως εκ τούτου είναι μάλλον δύσκολο ο κ. Κόκκαλης να παρέμεινε ενεργός πληροφοριοδότης της ΣΤΑΖΙ μέχρι 31/12/1999!

Και για τα ρωσικά παίγνια

Ομως, αυτές τις ημέρες ο τροπαιούχος κ. Κόκκαλης επιδιώκει νέο «νταμπλ». Πληροφορίες τον φέρουν να κινεί διαδικασίες που εξελίσσονται εν κρυπτώ και παραβύστω και να επιχειρεί να αποβάλει εκ νέου από πολιτική αγωγή το NFS που εκπροσωπείται από τον νομικό κ. Χάρη Οικονομόπουλο, για να μείνουν «ορφανά» και τα οκτώ κακουργήματα που έχουν αναγγελθεί εις βάρος του για τα ρωσικά παίγνια και έτσι να είναι ευχερής η έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με πλημμελή ανάκριση και δίχως αντίπαλο.

Την πλευρά του κ. Κόκκαλη την τελευταία διετία συνδράμει νομικά το γραφείο του κ. Βασίλη Δημακόπουλου, ο οποίος πρόσφατα ορίσθηκε από την κυβέρνηση στην ομάδα των νομικών που θα εισηγηθούν την αναθεώρηση του κώδικα ποινικής δικονομίας. Στην ίδια υπόθεση από το 2002 έχουν εμφανιστεί ως νομικοί συμπαραστάτες του κ. Κόκκαλη οι Τρύφωνας Κουταλίδης και Βασίλης Σαραντίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή